Fem eneboliger tømt for verdisaker

Rumener tatt i Sunndal og varetekstfengslet etter innbruddsraid i Isfjorden.

Olav Lien og Linnea Morstøl viser fram kjellervinduet som ble knust av innbruddstjuven. FOTO: EIRIK HEEN 

Nyheter

Linnea Morstøl (80) og Olav Lien (79) hadde vært på hyttetur på Bjorli for å plukke molte. Samboerne dro heim igjen til Rønningsvegen i Isfjorden fredag for litt over to uker siden. Da Linnea låste seg inn merket hun fort at det var noe som ikke stemte.

– Alle dørene i kjelleren var åpnet. På golvet lå alle Olav sine gevær strødd rundt omkring. Jeg begynte å lure på om det hadde rablet for han. Det hadde det heldigvis ikke. Jeg gikk videre inn i vaskerommet i kjelleren, og da la jeg merke til vinduet var brutt opp. Da gikk det opp for meg hva som hadde skjedd. I hele huset var det ting og tang som lå strødd. Noen hadde rotet i alle rom. Det er en veldig ekkel følelse å komme heim til et slikt syn, sier Linnea Morstøl.

Utenkelig

– Jeg har bodd her i huset siden det var bygd for 45 år siden. Jeg vil si at det er et særdeles fredelig nabolag. Noe slikt har jeg aldri kunnet forestille meg. Huset vårt er også omringet av nabohus og vi har den mye trafikkerte Rønningsvegen rett utenfor inngangsdøra. Jeg har aldri trodd at det var nødvendig med innbruddslarm, men nå må vi trolig revurdere, sier den spreke 80-åringen.

Olav Lien mener det er mye som tyder på at den som var inne i huset må ha tatt seg god tid.

– Det er ganske utrolig at vedkommende har funnet den lille nøkkelen til våpenskapet, som lå godt gjemt et sted i stua. Den skulle nesten være umulig å finne. Men ingenting er stjålet av det som var oppbevart i våpenskapet, og bra er nå det, sier Olav Lien.

Uerstattelig

Linnea synes det er veldig trist at alle smykkene hun har kjøpt, fått og samlet gjennom hele livet nå er søkk vekk. Dette er sjølsagt uerstattelige verdigjenstander som også har stor affeksjonsverdi. En pose med småpenger som trolig inneholdt flere tusen kroner ble også stjålet. Men ikke noe annet.

– Det er merkelig at ikke mer ble stjålet. Mye tyder på at tjuven plutselig har fått det travelt, for kjøkkenvinduet sto på vidt gap etter ha blitt brukt som rømningsveg, sier Olav Lien.

Linnea Morstøl sier at persiennene var dratt ned da de var borte, for å beskytte blomstene. Det var også mørkt i huset.

– Tjuven har nok følt seg rimelig sikker på at ingen var heime, vedgår Linnea.

Sorterte smykkene

Fire andre boliger i det tettbygde boligfeltet i Isfjorden fikk også ubudent besøk samme natta. Vi har snakket med flere, deriblant Bård Tokle. Familien hans kom heim fra ferie fredag 2. august og fikk seg en uhyggelig overraskelse. Tokle forteller om et hus som så ut omtrent som de andre husene vi har fått beskrevet. Framgangsmåten er helt lik.

– Klokker, smykker og kontanter er borte. Huset bar preg av å ha blitt endevendt. Ei vodkaflaske var åpnet og blitt drukket av. Bunadssølv og arvegods er borte. Det viste seg at tjuven hadde brukt en stige og klatret opp på verandaen, hvor et soveromsvindu var brutt opp. Vi har mistet en god del verdier, mye av det uerstattelig og med stor affeksjonsverdi, men det forundrer meg at ikke mer ble stjålet når vedkommende først var inne i huset. Nå har vi montert innbruddsalarm, vi også, sier Bård Tokle.

Rumener pågrepet

Som Romsdals Budstikke skrev lørdag, ble en rumensk statsborger i 30-åra pågrepet i Sunndal den 9. august. Han er varetektsfengslet i fire uker etter et innbruddsraid med stort geografisk omfang. Noe av tjuvgodset er kommet til rette, opplyser politiet. De vi har intervjuet håper alle på å få igjen alt eller i det minste deler av det som ble stjålet fra dem i innbruddene for to uker siden. Alle har god forsikringsdekning, men understreker at det er mye uerstattelig som er borte.

Politiet understreker at det er ingen grunn til at folk i Isfjorden skal føle seg utrygge etter innbruddsraidet, men de anbefaler på generelt grunnlag å sørge for at det ser ut som om folk er heime når man drar ut på tur. Saken etterforskes videre, og politiet ønsker å høre fra folk som kan ha mer informasjon.