Jens: – Ikke bra nok

Velgerne svikter Ap, som akkurat nå er langt unna å få inn tre på Mørebenken. For Frp er fallet fra 2009 til i dag enda større.
Nyheter

Høyre er den klare vinneren på meningsmålingen Sentio har gjort for Romsdals Budstikke nå i august, sjøl om oppslutningen om Høyre også har gått tilbake siden toppresultatet på målingen i mars.

På dagens meningsmåling er Høyre inne med tre, Ap får to. Frp, KrF og Sp får ett mandat på Stortinget hver.

– 22,7 prosent er ikke bra nok, men det blir ikke resultatet ved valget. Vårt mål er fortsatt tre fra Møre og Romsdal, vi skal stå på for å klare dette. Når jeg la besøket til Sunndalsøra, er en av grunnene at jeg vil hjelpe Tove-Lise Torve å komme inn igjen på Stortinget. Hun er en svært dyktig politiker som har mye ugjort, sier Jens Stoltenberg til Romsdals Budstikke.

Spennende valg

Ved stortingsvalget for fire år siden var Ap størst i Møre og Romsdal, Seinere har det gått jevnt nedover. Dagens resultat er åtte prosentpoeng under valgresultatet i 2009.

For Frp er det enda verre. De kan gå fra tre til én representant dersom valgresultatet blir som på denne meningsmålingen. Ut fra denne målingen er det Frp og Høyre som kjemper om det siste mandatet. Dette er Høyre nærmest til å tape til nettopp Frp.KrF og Sp er helt jevnstore, mens Venstre er på veg oppover. De har doblet oppslutningen siden katastrofevalget i 2009, men det er ikke nok til mandat.

Forskjeller

Ap står desidert sterkest på Nordmøre og svakest på Sunnmøre. For Høyre er det omvendt. På Sunnmøre og i Romsdal svarer nesten hver tredje velger at de vil stemme Høyre, på Nordmøre er det langt lavere.

Frp har nå større prosentvis oppslutning i Romsdal enn på Sunnmøre. KrF står sterkest på Sunnmøre, mens Venstre gjør det best på Nordmøre.

Trist for SV

SV gjorde et svakt valg i 2009, nedturen bare fortsetter ifølge denne meningsmålingen.

Ser vi på fordelingen på kjønn, er det flere kvinner enn menn som stemmer Ap. I Høyre er det omvendt, i Frp er mannsdominansen markant. I KrF er kvinnene i stort flertall.

Høyre trekker til seg unge velgere, og er suverent størst blant velgerne under 44 år. Først i aldersgruppa over 60 er det flere som vil stemme Ap enn Høyre.

– Vi er godt fornøyd med en oppslutning på over 30 prosent, da ligger vi på landsgjennomsnittet. Vi er mest opptatt av mandater, ikke prosenter. Målet er som før å bli det største partiet og få inn tre på Mørebenken. Dette ser lovende ut, sier 1.-kandidat Helge Orten i en kommentar.