Molde er blitt en homoby

«Molde på Skeiva» og homoplanen styrker tilflyttingen til Molde kommune
Nyheter

Dette opplyser Torunn Haldorsen (43) til Romsdals Budstikke. Hun var initiativtaker til «Molde på Skeiva» som ble stiftet i 2010. Organisasjonen er åpen for alle, uansett seksuell legning. I går fikk de tildelt SVs solsikke for å spre toleranse om lesber, homoer, bifile og transer.

Grenseløst

– Kjærligheten kjenner ingen grenser. Dere har gjort en kjempejobb, skaper holdningsendringer og gjør det lettere å stå fram. Vi takker dere for å stå på for en viktig sak, sa SVs førstekandidat Ingrid Opedal.

– Vi har tilslutning fra over 200 i Molde og omegn, men ikke fullt så mange betalende medlemmer, sier Haldorsen til Romsdals Budstikke.

Tolerant by

Leder Gro Årdal (23) er innflytter og opplever Molde som en tolerant by.

– Jeg kan gå gatelangs med kjæresten min helt uforstyrret. Jeg har aldri hørt noe negativt, sier Årdal.

– Flere har flyttet til Molde fordi det finnes et miljø her. Jeg får flere meiler i året fra svært fortvilte personer, som sitter helt isolerte i småsamfunn. Ved kontakt med likesinnede så orker vedkommende. Svært rørende ...

De siste som kontaktet meg var et lesbisk par med barn, som lurte på om det finnes et nettverk for dem i Molde. Aller viktigst er det for ungene å møte andre i samme situasjon, sier Torunn Haldorsen.

Homoplan

«Molde på Skeiva» var pådrivere da Molde i vår vedtok å utarbeide en homoplan.

– Kjempeviktig. Med den skal de kommunalt ansatte bli mer forberedt på å møte homofile, sier Haldorsen. Hun har vært gift med en kvinne i fem år. Sammen har de en jente på to år.

– Med planen i bunn møter barnet mitt en tryggere hverdag når hun starter på skolen. Det er veldig mye uforstand rundt omkring, men dette skyldes manglende kunnskap. Mange godt voksne lærere har ikke samme åpne sinnet som yngre. Med planen på plass vil alle lærere snakke åpent om dette, sier Haldorsen.

Fylkesmodell

– Homo er det mest brukte skjellsordet i Skole-Norge, sier Kim Thoresen-Vestre (29). Ungdomsskolelæreren er fra Flisa er gift med barnehagepedagog Erling Thoresen–Vestre fra Molde. Sammen har de en jente på fire år. Kim er leder i Molde SV og andrekandidat til Stortinget.

– Det går kjempefint. Med vår yrkesbakgrunn blir i hvert fall ikke mangel på kompetanse brukt mot oss, sier Kim.

Ingrid Opedal ser Molde som viktig fylkesmodell.

– Vi lar Molde gjøre jobben. Hvis de lykkes vil jeg foreslå en homoplan også for fylket, sier Opedal.