Der hvor alle er hyggelige

Vi ble med Hjertøyas venner for å drive kiosken på Hjertøya, på en herlig sommerdag i juli.
Nyheter

Det er lørdag formiddag. Ingrid Hamre og Tine Bergheim går fram og tilbake mellom bilen og hjertøy-båten med varer. Alt skal ut til kiosken som blir drevet av Hjertøyas venner. Det er fint vær, men meldt torden, noe Ingrid blåser av.

- Det er alltid sol på Hjertøya, det er nemlig et hull i skylaget der, sier hun idet båten legger fra kai.

Frivillig arbeid

Hjertøyas venner er en forening av frivillige, som på dugnad legger til rette for at Hjertøya skal skal være en trivelig del av Moldemarka for folk. Og hver helg gjennom hele hjertøysesongen driver de kiosk.

Vel framme på Hjertøya blir alle varene lagt på en tralleog fraktet bort til den gamle husmannsplassen, ved låven og Schwitters-statuen. De som vokste opp i Molde fram til 80-tallet husker nok Ragna Trengereids kiosk gjennom vinduet på nordsida av huset.

Shorts

Ingrid Hamre er en av de frivillige som nå tar på seg jobben med å drive kiosken. Vanligvis er kiosken åpen kun i helgene i sommersesongen, samt hele jazzfestivalen.

- Jeg har insistert på å gå i shorts hele sommeren, sier hun, men innrømmer til at det ble vel kaldt under festivalen.

Varene blir lempet inn og lagt på plass. Ingrid setter ut skiltene om at kiosken er åpen og det tar ikke lang tid før de første barnefamiliene er på plass for å handle. – I går var det kø langt ut av huset, sier Ingrid.

Settes pris på

Mens Tine, som er med som mulig rekrutt til Hjertøyas venner, passer kiosken tar Ingrid en runde for å tømme søppelbøttene. Det blir satt ut stoler på plassen foran huset, og etter hvert settes det også ut grill som alle kan benytte seg av, helt gratis.

Wenche Myhren og Helge Norli er to av kundene som er innom. – Det er så koselig å kunne gå seg en tur fra Seilerhytta og hit og få seg kaffe og kake, sier Wenche.

- Det var derfor jeg tok penger med i lommene, smiler hun lurt.

Ettermiddagen kommer og kl. 17 stenger Ingrid kiosken.

- Men dersom noen kommer bortom, får de alltids handle likevel, understreker hun.

Hele døgnet

Ingrid pleier å overnatte i huset når hun er her ute, og etter som kvelden siger blir det tydelig at folk fra Molde og omegn bruker øya hele døgnet. Ida Silseth, Jannicke Bech, Kari Olsson og Paula Boyle kommer ut med siste båtavgang. De skal overnatte i telt.

- Jeg har ikke vært her siden femte klasse, sier Ida. - Vi ville gjøre noe litt annerledes nå i ferien, nyte naturen.

Utover kvelden kommer det flere båter ut til øya. Folk vil bare nyte skjønnheten i kveldssolen. I skumringen tenner Ingrid stearinlys inne i huset. Det hele er så fint som en sommerkveld i Molde faktisk kan være. Og bak oss blinker lysene fr a byen.

Ingrid innrømmer at dette er en fin sommerjobb: - Og man treffer mange hyggelig folk, som setter pris på jobben vi i Hjertøyas venner gjør. Alle er hyggelige her ute på Hjertøya!