Forsøk på svindel

Falsk e-post fra avsender som utgir seg for ekte Visa
Nyheter

Flere personer har i disse dager mottatt e-post der de blir bedt om å legge inn opplysninger for å aktivere kredittkortet. Dette er svindel.

«Du har tastet Verified by Visa passord feil tre ganger, eller en person som prøvde a bruke kortet ditt uten din viten. For å unngå å blokkere Visa-kortet ditt, må du aktivere eller reaktivere den Verified By Visa passord».

Dette er meldinga som kommer opp på skjermen. Dersom man går videre, åpner e-posten og gir fra seg opplysningene man blir bedt om, går det ikke lenge før kontoen er tømt.

– Slett e-posten straks

– Dette er svindel. Slike e-poster må slettes med en gang. Dersom banken eller Visa vil deg noe, tar de en telefon eller gir beskjed på andre og sikrere måter, sier kunderådgiver Janne Strand i Sparebanken Møre til Romsdals Budstikke.

Hun har full kontroll, og trykker på symbolet for pålogging på denne e-posten for å se hva som skjer. Da blir alt blokkert av antivirusprogrammet, men ikke alle kan stole på at det skjer.

– Her er det viktig å være våken. Gi aldri fra deg kortnummer, passord eller annen informasjon på denne måten, sjøl om avsender kan se ekte nok ut. Vi har en del slike saker, og det er noen som blir lurt. Det er bra at Romsdals Budstikke tar opp dette, slik at flest mulig blir klar over risikoen, sier Janne Strand.

Mange metoder

Datasvindel er et økende problem, og det kan skje på mange måter. Noen er utspekulerte, andre mer primitive.

Magnus Jonssen fra Vikebukt fikk nylig en telefon med tilbud om gratis internettjenester og oppfølging på nettet. Telefonen kom fra London, og han ble oppringt gjentatte ganger.

– De ville i første omgang ha e-postadressen min. Men jeg tenkte straks at dette var et forsøk på svindel. Personen i andre enden var en kvinne som snakket engelsk med indisk aksent. Men jeg avslørte forsøket og sa klart fra om det, forteller Magnus Jonsson.

Også han oppfordrer folk til å være skeptiske dersom det kommer henvendelser med ilbud som forutsetter at man gir fra seg opplysninger.