Klar for å åpne opp på nett

Som første høgskole i landet legger Høgskolen i Molde til høsten ut et komplett utdanningsløp åpent og gratis på nett.

Førsteamanuensis Per Kristian Rekdal og direktør Gerd Marit Langøy. FOTO: TORILL SKUSETH 

Nyheter

Ideen har førsteamanuensis Per Kristian Rekdal hentet fra verdens beste universiteter, i USA og England. Da flere av de store åpnet opp studiene på nett vakte det voldsom oppsikt. Åpningen gjorde studier og forelesninger tilgjengelig for langt, langt flere enn før.

Rekdal har sjøl vært forsker i utlandet i mange år, blant annet ved Imperial College i London, rangert som et av verdens ti beste universiteter. Nå har tatt med seg ideen om åpne universiteter, såkalte «Massive open online courses» hjem til Molde. I januar startet han innføringen.

YouTube-hit

Siden da har Rekdal lagt alt studiemateriell åpent ut på nett. Han har også lastet opp rundt 100 forelesningsvideoer. Allerede har over 7400 sett dem på YouTube. Nå kommuniserer han med studenter i hele landet.

– Høgskolen i Molde har aldri hatt så stort publikum som i dag. Og jeg har aldri hatt så stort publikum på forelesningene mine. Det har vært en dramatisk stor økning, og det forplikter. Jeg tror dette vil bety enormt mye for skolen. Tidligere har skolen hatt lave opptakskrav til noen av studiene. Nå ønsker vi å stå fram som en mer moderne høgskole, og det vi gjør nå vil heve kvaliteten både på studentene og på forelesningene, tror Rekdal

Allerede til høsten legges et helt studieløp åpent og gratis ut. Det er første gang i Norge.

Rekdal er glad for at han har høgskolens ledelse i ryggen, og mener backingen betyr altfor at Molde skal lykkes.

Overalt

– Når som helst og hvor som helst, sier Rekdal. Uansett hvor du er skal du kunne følge forelesningene. Og når det passer deg. Er du på jobb på dagtid kan du gå inn og se forelesningene på kveldstid eller i helga. Er du på reise, kan du bare åpne laptopen på flyplassen, og vips så er du i auditoriet på Høgskolen i Molde.

– Men vil ikke dette kunne føre til studentflukt fra forelesningssalen?

– Min påstand er at det motsatte vil skje. En del av kritikken i USA gikk på at ingen lenger ville komme for å høre på. Men aktivitet avler aktivitet. Siden så mange følger med på nett, blir det eksklusivt å se det live. Dermed var det den omvendte effekten som slo inn, sier Rekdal. Han mener Høgskolen i Molde nå går fra å ha ett marked – studenter på campus, til å få to, også utenfor campus».

MFK-spillere

Molde fotballklubb har nå inngått et samarbeid med Høgskolen i Molde. Og flere av A-lagsspillerne blir blant de første til å teste den nye åpne læringsplattformen «HiMoldeX.no». Dermed kan de følge undervisningen selv om de er på reise.

– Men dette er ikke laget spesielt for fotballspillere. Dette er perfekt også for folk i tidsklemma. Nå kan du fullføre uten å måtte ta fri fra jobb, sier Rekdal.

Han mener åpningen etter hvert kan bli lukrativt for Høgskolen i Molde.

– Jeg har i dag rundt 150 studenter i mitt fag. La oss si at jeg får 100 ekstra studenter online. Ut fra studiepoengproduksjonen vil dette også kunne ha økonomisk betydning for skolen, sier Rekdal.