Riksfjord: - Historisk dag for Aukra

Aasta Hansteen-feltet og Polarled milepæl for Nyhamna som gassknutepunkt
MER TIL NYHAMNA

AASTA HANSTEEN

Funnet: Gassfunn gjort i 1997.

Beliggenhet: På 1.300 meters vanndyp i Vøring-området, 300 kilometer vest for Nordland. Det er 480 kilometer til landanlegget Nyhamna.

Reserver: Antatt utvinnbart volum: 47 milliarder standard kubikkmeter gass og noe kondensat.

Produksjonsstart: Forventet produksjonsstart tredje kvartal 2017.

Rettighetshavere: Statoil (75 prosent), OMV (15) og Conoco Phillips (10).

POLARLED

Rørledning for transport av gass inkludert utvidelse av Nyhamna prosesseringsanlegg.

Startpunkt: Aasta Hansteen-feltet, 1.300 meter under havoverflata, 300 kilometer i havet vest for Bodø.

Lengde: 480 kilometer med endepunkt på Nyhamna.

Dimensjon: 36 tommer i diameter.

Kapasitet: Opp til 70 millioner standard kubikkmeter per dag inn til Nyhamna.

Grenrør: Grenrør på 30 kilometer og 18 tommer til Kristin-plattformen, som knytter Polarled opp mot Åsgard Transport.

Forberedelser for mulig tilkopling av Linnorm (via Draugen), Zidane (via Heidrun) og potensielt grenrør 60 og 173 km sør for Aasta Hansteen.

Oppstart: Forventet oppstart mot slutten av 2016.

Partnere: Statoil, Petoro, OMV, Shell, TOTAL, RWE Dea, Conoco Phillips, Edison, Maersk Oil, GDF SUE og Gassco.

 

Nyheter

OSLO: Statoil ville i 2006 føre det nye eksportrøret for gass fra Norskehavet til Kollsnes i Hordaland. I går overleverte selskapet planene som fører det til Nyhamna

– En historisk dag for Aukra, sier ordfører Bernhard Riksfjord (A) etter at Statoil i Oslo i går overleverte plan for utbygging og drift (PUD) av Aasta Hansteen-feltet utenfor Nordland – og plan for anlegg og drift (PAD) av gassrøret Polarled til Nyhamna – til Olje- og energidepartementet. Aukra-ordføreren var selv til stede under overleveringen.

Ramaskrik

Det vakte et politisk ramaskrik i Møre og Romsdal da Statoil-sjef Helge Lund i 2006 ville føre det nye gassrøret fra Norskehavet til Kollsnes i Hordaland.

Aukra kommune mobiliserte og rustet til kamp mot et gassrør til Kollsnes, som ville ha veltet Nyhamna som gassknutepunkt. På sju år snudde Aukra tap til seier. Nyhamna blir nå det store gassknutepunktet for nye felt i Norskehavet.

Det var under Sandefjordskonferansen, møteplassen for oljeeliten i Norge, Helge Lund presenterte Statoils skisse med et nytt gassrør fra Norskehavet som ville gå rett forbi Møre og Romsdal.

Brede smil

I går var det bare breie smil å se i NHO-bygget i Oslo da Statoils konserndirektør Øystein Michelsen overleverte planene for Aasta Hansteen-feltet og gassrøret Polarled til statssekretær Ane Kismul i Olje- og energidepartementet.

Med Aasta Hansteen-feltet 300 km nordvest for Sandnessjøen – og det 480 km lange gassrøret Polarled til Nyhamna – åpner Statoil en helt ny gassregion på norsk sokkel.

Største dagen

Bernhard Riksfjord nøler ikke med å kalle dagen i går den største for ham som ordfører siden han tok over i 2007.

– Dette er en milepæl for Aukra som gasskommune, regionen og Møre og Romsdal. Dette er en stor dag for svært mange av oss. Vi snakker tross alt om Norges – og trolig Europas – største industriprosjekt i åra det vil pågå, sier Bernhard Riksfjord, som nå ser fram til 4–5 år med ny stor anleggsaktivitet på Nyhamna. Det skal investeres ikke mindre enn 25 milliarder kroner i gassrøret Polarled og utvidelsen av Nyhamna.

Nye millioner

På toppen av det hele kan han se fram til mange nye titalls millioner kroner i eiendomsskatt fra Nyhamna, på toppen av de knapt 140 millionene Aukra kommune får derfra fra før.

Bernhard Riksfjord har i mange år engasjert seg sterkt for å få etablert Nyhamna som et gassknutepunkt.

– En av flere suksessfaktorer som har medvirket til at vi har lyktes, var etableringen av prosjektet Gassknutepunkt Nyhamna. Der fikk vi med oss Møre og Romsdals fylkeskommune, LO, NHO Møre og Romsdal og Høgskolen i Molde. Vi har hatt et meget godt samarbeid i Gassknutepunkt Nyhamna. Samtidig har vi hatt et utall møter og et meget godt samarbeid med Statoil, Gassco, Petoro og Shell. I tillegg har det vært mange møter og kontakter på politisk toppnivå med departement og embetsverk, sier Bernhard Riksfjord.