Dronningens dramatiske liv i ny biografi

Dronningen forteller hvordan hun og kongen tok imot Mette-Marit i 1999.
Nyheter

Onsdag lanseres biografien om dronning Sonja. I «Dronningen» står det blant annet om hvordan hun og kongen tok imot Mette-Marit da de ble introdusert for henne i 1999.

Over 500 sider i en autorisert biografi skrevet av Ingar Sletten Kolloen, får man innblikk i et til tider dramatisk liv.

Det gikk ni år før kong Olav tillot sønnen å forlove seg med Sonja. Før forlovelsen møttes paret i skjul, og Slottet avkreftet til stadighet forholdet mellom de to. Samtidig mente venninnene hennes at hun kastet bort tiden, skriver Dagbladet.

– Det hendte nok at jeg tenkte slik selv også. Problemet i forholdet handler ikke om meg som person, men om sak, forklarte kronprinsen meg. Jeg, som var årsaken til saken, syntes det var umulig å skille sak og person. Samtidig prøvde jeg å si til meg selv at jeg ikke hadde noe å skamme meg over, sier hun i boka.

I 1999 ble kongeparet introdusert for sønnens kjæreste Mette-Marit.

– Jeg har selv kjent på kroppen hvor grusomt det er ikke å bli akseptert og beskyldt for å ville ødelegge kongehuset. Kong Harald og jeg forsøkte å gi Mette-Marit en følelse av det motsatte. Hun var velkommen, sier hun.

I boka kommer det også fram at 70-tallet var en tøff tid for dronningen. i 1970 døde søsteren hennes brått. Senere samme år spontanaborterte hun under kong Olavs bursdagsfeiring. Gleden var derfor stor da Märtha Louise kom til verden i 1971. Året etter hadde dronningen sin andre spontanabort, samtidig som legene forsikret befolkningen at innleggelsen av dronningen var ren rutine.

  Foto: Åserud, Lise