Jublet for enstemmig ja til Nordøyvegen

Det brøt ut jubel i salen etter at fylkestinget enstemmig stemte ja til Nordøyvegen-prosjektet. - Historisk, sier Sandøy-ordføreren.

  Foto: Bjørn Brunvoll

  Foto: Bjørn Brunvoll

  Foto: Bjørn Brunvoll

  Foto: Svein Ove Søholt

Nyheter

Bjørnsonshuset ble fylt av flere hundre tilreisende fra Nordøyene, som ville følge behandlingen av Nordøyvegen i fylkestinget mandag. De mange tilskuerne brøt ut i jubel etter at vedtaket ble klart, et samlet ja til prosjektet.

Lang debatt

Behandlingen av Nordøyvegen var egentlig ment som sak nummer to på fylkestingets liste mandag, men på grunn av det store antall tilreisende ble saken flyttet frem.

I fylkestinget var det mange som ønsket å ta ordet og si sitt om det største vegprosjektet tinget noen sinne har måttet ta stilling til. Det ble en lang debatt før fylkestinget endelig stemte frem ett vedtak.

- Historisk

Fylkesordfører Jon Aasen oppsummerte stemningen i fylkestinget når han avsluttet debatten med å si:

- Det er et historisk vedtak vi nå skal gjøre, som ikke bare er bra for Møre og Romsdal, Ålesund og Molde, men hele det verdiskapende Norge, sa Aasen. Dagen ble av mange beskrevet som historisk.

Samferdselsutvalget ga tidligere enstemmig ja til prosjektet, det samme gjorde fylkesutvalget da de hadde møte tidligere på dagen mandag.

Byggestart i 2014?

Det er ventet at prosjektet, som skal gi fastlandsforbindelse til øyene i Haram og Sandøy, kan få byggestart i 2014 eller 2015. Det vil trolig ta fem år fra byggestart til Nordøyvegen står ferdig.

Nordøyvegen skal blant annet finansieres ved hjelp av bompenger og det er i utgangspunktet ment at bompenger skal innkreves i 30 år etter at vegen står ferdig. Bompengeprisen antas å bli rundt 150 kroner. Prosjektet har etter ytterligere kutt nå fått en prislapp på rundt 2,4 milliarder kroner. Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik mente prosjektet ville koste rundt 3,4 milliarder kroner når han la frem sin innstilling for litt over en uke siden.

- En merkedag

Ordfører i Sandøy, Hans Endre Sæterøy, var veldig fornøyd etter at fylkestingets vedtak ble klart.

- Det er et historisk vedtak, for fylkestinget og for oss som etter 15 års kamp nå ser at prosjektet kan realiseres. Det er viktig, det er en merkedag. Det er også spesielt at så mange tilhørende tok turen og viste støtte til prosjektet. Sju båter og ti prosent av befolkningen i kommunen tok turen, det er jeg stolt over å ha vært med på, sier Sæterøy.

Til Stortinget

Selv om fylkestinget nå har gitt klarsignal til prosjektet skal saka også behandles av Stortinget. Først er det en konsekvensutredning som skal gjennom Finansdepartementet, før bompengesøknaden skal behandles av Stortinget.

- Først av alt må vi nå kvalitetssikre gjennom en konsekvensutredning. Så må vi få bompengesøknaden i havn og få den igjennom. Det blir det neste store steget, forteller Sæterøy.

  Foto: Bjørn Brunvoll

  Foto: Bjørn Brunvoll

  Foto: Svein Ove Søholt