Høyre fosser fram

Høyre suser fram på en fersk meningsmåling i Møre og Romsdal, og er bare få stemmer fra å være størst i fylket. Målingen gir Høyre to på tinget. Nå er målet tre.
Nyheter

– Pluss ni er jo saftig godt, da, smiler stortingsrepresentant Elisabeth Røbekk Nørve (H), mens hun studerer meningsmålingen fra Sentio gjort for Romsdals Budstikke, Sunnmørsposten og Tidens Krav. Der går Høyre fram hele 9 prosentpoeng og puster Ap tungt i nakken. Målingen viser at Høyre kun mangler 23 stemmer for å være størst i fylket. Ifølge målingen stjeler Høyre flest velgere fra Frp og Ap.

Går for tre

I målingen går Høyre fram ett mandat, og ville med det fått to på Stortinget.

– Dette resultatet bidrar til at vi tør å gå videre å kjempe for tredjeplassen også, sier fylkesleder Helge Orten i Møre og Romsdal Høyre, og peker på at Høyre ifølge egne utregninger i denne målingen kun er et par prosentpoeng unna tredjemandatet.

– Vi må våge å være så ambisiøse. Og dette er en gladmåling. Tre er absolutt realistisk, men det er jo de to-tre siste prosentpoengene som er de vanskeligste å ta ut, sier Orten.

– Vi hadde tre under Willoch. Så hvorfor ikke nå? Men vi har en jobb å gjøre for å få det til, sier Røbekk Nørve.

Identisk med Ap

Verken Røbekk Nørve eller Orten legger skjul på at det er kjekkest å stjele stemmer fra Arbeiderpartiet. Og i meningsmålingen går Ap tilbake 5,5 prosentpoeng sett i forhold til sist stortingsvalg. Frp går tilbake 3,8 prosentpoeng.

Både Høyre og Ap får i målingen 25, 1 prosent av stemmene.

– Her er vi identisk med Ap. Dette er sterkt. Og det er jo stort sett bare vi som går fram. Men vi har enda et potensial til å ta ut mer. Frp er sterke i Møre og Romsdal. Det er naturlig at vi tar en del fra dem siden vi tidligere har mistet mange den vegen, sier Røbekk Nørve.

– Men det spiller ingen rolle hvor vi tar dem fra, bare vi får stemmene, sier Orten. Som presiserer at meningsmåling er meningsmåling, og ikke valgresultat.

– Vi har én eksamensdag. Og den er i september neste år, sier han.

Ap og Frp mister

Dersom meningsmålingen var valgresultatet ville Mørebenken sett slik ut: Ap mister en og sitter igjen med to mandater. Frp mister en og sitter igjen med to. Høyre går fra ett til to og KrF beholder sitt ene. Det gjør også Sp , men en nasjonal måling viser at Sp får utjevningsmandat.

– Men hvis vi blir veldig sterke på landsbasis, har vi også sjansen på utjevningsmandat, sier Røbekk Nørve. Hun har takket ja til en periode til på Stortinget, dersom partiet vil. Også Helge Orten er svært lysten på en stortingsplass. Nå har nominasjonskomiteen startet arbeidet med lista. Innstillinga skal være klar 19. oktober. Nominasjonsmøtet er 3. november.

Veldig lyst inn

– Høyre har en kjempemulighet til å komme i regjering, og til å være i førersetet i en regjering, så det gjør det ekstra spennende å komme inn på Stortinget. Både jeg og Elisabeth har veldig lyst, sier Orten.

– Så spørs det hvem vi får med som nummer tre, sier Røbekk Nørve. Men presiserer at nominasjonskomiteen sjølsagt må få gjøre jobben sin først.

– Bredden mer synlig

– Skyldes Høyres kraftige medvind at dere er blitt mer moderate?

– Nei, fundamentet for politikken vår er den samme. Men vi har fått fram bredden bedre. Her har Erna gjort en god jobb. Mange har tidligere forbundet oss mest med kroner, øre og effektivisering. Nåviser vi bredden, der samfunnet og enkeltmennesket er viktig, sier Orten. Han tror også Høyres fremgang skyldes at mange er gått lei Arbeiderpartiet.

– Vi må få til større nytenking. Dagens regjering har stagnert noe. Jeg tror mange nå ønsker en endring, sier Orten.

Mer lojale

Ifølge den ferske meningsmålingen er Ap blant de partiene som har de minst lojale velgerne. 74,8 prosent av de som stemte AP ved siste stortingsvalg ville stemt det samme hvis det var stortingsvalg i dag. Kun Venstre har mindre lojale velgere enn Ap. Bare 62,5 prosent av Venstrevelgerne ville stemt Venstre hvis de skulle stemt i dag.

Blant dem som stemte Høyre ved sist stortingsvalg svarer 83,5 prosent at de også vil stemme Høyre ved stortingsvalget neste år.