Trollstigen åpnes som turistvei

Trollstigen-Geiranger feires med to statsråder til stede – og at et følge tar seg over fjellet slik folk gjorde før veien ble bygget.
Nyheter

Under den offisielle åpningen klokka 12.30 lørdag deltar både samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp), i tillegg til fylkesordfører Jon Aasen i Møre og Romsdal, Rauma-ordfører Lars Olav Hustad og veidirektør – og tidligere samferdselsminister – Terje Moe Gustavsen.

På gamle stier

Romsdal Aktiv tar med seg et følge på 20 personer for å vise hvordan folk og fe tok seg fram over fjellet før bilveien ble bygd. Utkledd som datidens bønder og hestehandlere går tre guider en tur med interesserte på Kløvstien.

Den etter hvert berømte Trollstigveien med sine elleve buktende svinger ble åpnet i 1936, etter at Stortinget i 1916 ga klarsignal til bygging. Byggingen av selve fjellovergangen startet i 1928, trass i at mange mente dette var ren galskap.

Drøyt 10 mil

Det som nå åpnes som nasjonal turistvei Geiranger-Trollstigen, er fylkesvei 63 mellom Langvatn på Strynefjellet og Sogge bru i Romsdalen, med ferje over Norddalsfjorden på strekningen Eidsdal-Linge. Strekningen er 106 kilometer.

Under åpningsseremonien holdes veien mellom Isterdalen og Slettvikan stengt, opplyser Statens vegvesen. Det er imidlertid satt opp skyttelbusser både fra Åndalsnes skysstasjon og Valldal turistkontor til Trollstigplatået, der den offisielle åpningen finner sted.

18 veistrekninger her i landet har status som nasjonale turistveier