Har fire advokater

Romsdalskvinnen som er arrestert på Filippinene, har fire advokater til å bistå seg.
Nyheter

Tirsdag forrige uke ble en 44 år gammel kvinne fra Romsdal pågrepet på Filippinene, siktet for å ha bortført sin 15 år gamle datter. Norske myndigheter har siden pågripelsen på Filippinene ønsket å få de to utlevert til Norge.

Både politi og barnevern har vært på Filippinene i flere dager, men tirsdag ble det klart at de reiste tilbake til Norge fordi prosessen videre kan trekke ut.

Da Romsdals Budstikke snakket med romsdalskvinnen onsdag ettermiddag, fortalte hun at hun nå har fire advokater – tre norske, og en filippinsk.

De tre norske er Harald Grape, strafferetts- og barnevernsadvokat; Jens Christiansen, som er barnevernsadvokat, og Marius Reikerås, som er menneskerettsadvokat.

- Det viktige er vi får den beste hjelpen vi kan få, sier kvinnen.

Advokat kommer ikke

Via en støttegruppe på Facebook blir det samlet inn penger til advokathjelp for kvinnen. Der står det at et mål er å få Marius Reikerås ned til Filippinene slik at han kan bistå kvinnen og datteren på rettsmøtet fredag. Men kvinnen sjøl opplyser til Romsdals Budstikke at det ikke blir slik at han kommer nedover.

Havne i Geneve?

Reikerås sjøl kritiserer norsk politi for å ha arrester kvinnen på Filippinene uten å ha fulgt de riktige prosedyrer. Uttalelsene kommer i et intervju Tidens Krav har hatt med Reikerås, som juristen sjøl har lagt ut på støttegruppa sin Facebook-side. Intervjuet var upublisert på det tidspunktet det ble lagt ut på Facebook.

I samme sak sier advokaten at han ikke ser bort fra at denne saken kan havne i FNs menneskerettskomité i Geneve.

- Overveldet

Kvinnen forteller at hun og datteren fortsatt holder til på politistasjonen, på en avdeling for mødre og barn.

- Det var den filippinske Interpol-politimannen som ordnet det slik, sier hun.

Hun forteller også at hun får mye støtte:

- Alle her er vennlige og hjelpsomme. Og jeg er overveldet og takknemlig for hjelpen jeg får fra støttegruppa på Facebook.

Usikkert

Når det gjelder rettsmøtet på fredag, har hun forstått det slik at det vil handle om hvorvidt arrestasjonen av henne tirsdag 27. september var lovlig eller ikke.

Men det skjer så mye her hele tiden, at jeg ikke greier å ha oversikt over alt som skjer, sier hun.

Advokat Reikerås sier i Tidens Krav-intervjuet at møtet er av forberedende art, og at det uansett ikke vil bli tatt noen avgjørelse der om utvisning eller utlevering til Norge.

Viktig møte

Leder for etterforskningen av saken, politioverbetjent Kristian Gundersen i Kristiansund, er ikke helt sikker på hva rettsmøtet fredag skal handle om.

- Men det dreier seg om grunnlaget norsk politi kan få for å hente den savnede datteren og den siktede mora hjem.

Det er usikkert når det kan bli en avgjørelse i saken. Gundersen sier det kan hende flere instanser må ta stilling til spørsmålet om utlevering før det blir en avklaring.

- Vi er veldig spent på rettsmøtet fredag, og utfallet av det, sier han. Og opplyser at politiet løpende vurderer om og når de skal reise ned igjen. Enn så lenge får norsk politi assistanse fra Interpols representant i Bangkok.

Gundersen understreker at politiet i denne saken opererer som bistand for barnevernet.