Søker asyl på Filippinene

Romsdalskvinnen som ble pågrepet på Filippinene, vil søke asyl der for å beskytte seg og datteren mot norsk barnevern.
Nyheter

Norske myndigheter vil ta med seg både den 44 år gamle kvinnen og hennes 15 år gamle datter til Norge. Kvinnen er siktet for bortføring av sin egen datter etter at faren ble tilkjent midlertidig omsorg for henne. De har vært etterlyst i halvannet år fram til de ble pågrepet tirsdag forrige uke.

Søker asyl

I samtale med Tidens Krav, forteller kvinnen at Norsk politi forsøker å forhandle fram en utvisning med filippinske myndigheter, siden Filippinene ikke har utvekslingsavtale med Norge.

– Nå søker vi politisk asyl på Filippinene. Vi beveger oss ikke utenfor denne politistasjonen før utvisningssaken kommer opp for en lokal domstol på fredag, sier kvinnen på tk.no tirsdag.

Arrestordre

Statsadvokaten hadde utstedt arrestordre på romsdalskvinnen, og hun var internasjonalt etterlyst. Politiet hadde sammen med Kripos og Interpol lokalisert henne og datteren på Filippinene. Der ble hun pågrepet og tatt i forvaring av filippinsk politi sammen med datteren.

Nå vil norske myndigheter ha dem med seg til Norge.

- Ikke brutt filippinsk lov

- Ingen av oss blir med til Norge frivillig. Det skal være et rettsmøte på fredag for å vurdere lovligheten av arrestasjonen av oss. Vi har nemlig ikke brutt noen lov her på Filippinene, sier romsdalskvinnen til Rbnett mandag.

Sammen med sin datter har hun søkt tilflukt på politistasjonen i byen Calibo, og der vil de bli framfor å bli med folk fra barnevern og politi til Norge.

- Tas godt vare på

- Vi har det nærmest som kirkeasylanter, men vi tas godt vare på av filippinsk politi, sier kvinnen som mener norske myndigheter bryter menneskerettslover om de tar dem med seg mot deres vilje.

- Jo, jeg har sikkert brutt norsk lov ved å reise sammen med min datter til Filippinene for halvannet år siden. Men jeg måtte gjøre noe. Og jeg har ikke brutt noen menneskerettslover. Min datter tryglet meg om at vi skulle reise fra Norge. Norske myndigheter ga blaffen i hva jenta ønsket. Hun ønsket ikke å bo hos sin far. Jeg er hennes mor, og jeg vil gjøre alt for at hun har det bra.

- Men det er faren som har blitt tilkjent omsorgen for jenta?

- Ja, han ble tilkjent midlertidig omsorg etter at jeg hadde slitt med angst, sier kvinnen som ikke levner barnevernet mye ære etter den saken.

Etter at saken var oppe i fylkesnemnda, forlot moren og jenta landet. De slo seg ned på Filippinene der jenta begynte på privatskole.

Jenta: - Trives godt

Jenta, som snart fyller 16, sier til Rbnett at hun trives godt på Filippinene.

- Jeg har fått gode venner her, og nå synes jeg det er artig å gå på skole igjen. Jeg føler meg hjemme her, og jeg har hatt det bra helt til vi ble arrestert, sier jenta som har hatt kontakt med venner via Facebook.

- Har du hatt kontakt med din far?

- Jeg hadde det på et tidspunkt via meldinger. - Nå har jeg ikke kontakt med familien i Norge - kun med venner.

Les også: Faren vil ha datteren hjem til Romsdal

- Ikke kidnappet

Moren mener dette også viser at jenta slett ikke er bortført eller kidnappet.

- Hun har hele tida hatt tilgang til egen mobiltelefon og PC. Det er vel ikke noen kidnappingsoffer som får det? spør kvinnen.

18 væpnede politifolk

Hun forteller om en dramatisk opplevelse under arrestasjonen.

- 18 væpnede politifolk stormet inn i leiligheten vår. Men politiet fra Filippinene har behandlet oss godt. Vi er ikke like fornøyde med norsk politi og barnevern som møtte opp her sammen med en dansk mann fra Interpol.

- Hva tenker du om at du kanskje må i fengsel for bortføring?

- Å gå i fengsel er en liten pris å betale. For meg er det viktigst at jenta har det bra, og jeg håper jeg slipper unna fram til datteren min er fylt 18. Denne saka handler ikke om meg eller barnevernet. Den handler om jenta.

- Har du møtt representanter fra den norske ambassaden?

- Nei, det var meningen, men det har ikke blitt slik. Jeg har bare møtt de fra norsk politi og barnevern som ville sende oss hjem straks. Jeg ble også nektet å møte advokat.

- Hva skjer videre nå?

- Min filippinske advokat vil ha arrestasjonen vurdert i rettsmøtet fredag. Deretter regner jeg med at vi blir overført til Manila der de må vurdere om vi skal kunne deporteres til Norge. Jeg mener dette i så fall blir et nytt brudd på menneskerettslovene. Jeg håper vi får råd til å få en menneskerettsadvokat nedover hit til en slik høring, sier romsdalskvinnen på telefon til Rbnett.

Les også: Faren vil ha datteren hjem til Romsdal