Se video: Stein P klar for Sydpolen

Stein P. Aasheim og to hunder kommer halsende mot meg. De sleper to tunge bildekk gjennom Stormyra i Isfjorden. Se videointervju med Aasheim her!

Nyheter

– Hva er det du driver med?

– Jeg trener for å bli sterk og utholdende. Det må til for å være godt forberedt til min neste store ekspedisjon. Jeg skal gå på ski til Sydpolen sammen med Vegard Ulvang, Jan-Gunnar Winther og Harald Dag Jølle. Om vel en måned drar vi, så det nytter ikke å sluntre unna treninga. Å dra bildekk gjennom myra ser kanskje meningsløst ut, men det er effektivt med tanke på at vi skal snart skal trekke 60 - 70 kilo tunge pulker over Antarktis. Men for ikke å bli oppfattet som helt gal må jeg legge til at treningsopplegget mitt også omfatter andre og mer naturlige former for kondisjonstrening; toppturer til fots og på ski, lange sykkelturer opp Venjesdalen og Trollstigen og reinsjakt. Lange seige turer er mest effektivt, og reinsjakt er den morsomste treningsformen!

De fire skiløperne skal markere at det er 100 år siden Roald Amundsen og hans mannskap ble de første i verden som nådde Sydpolen. De startet fra Hvalbukta 19. oktober 1911 og nådde polpunktet 14. desember. Planen er at Stein P. Aasheim, Vegard Ulvang, Jan-Gunnar Winther og Harald Dag Jølle skal følge den samme ruta med start, gjennomføring og innkomst på samme måte som Amundsen. Ekspedisjonen «Sørpolen 1911–2011» er et prosjekt i regi av Norsk Polarinstitutt under Nansen-Amundsen-året 2011. Det er 100 år siden Roald Amundsen nådde Sydpolen og 150 år siden Fridtjof Nansen ble født.

– Hensikten med denne jubileumsekspedisjonen er å formidle viktige sider ved norsk polarhistorie. Samtidig ønsker vi å rette søkelyset mot dagens miljø- og klimautfordringer. Vi er et lag som utfyller hverandre godt. Vegard Ulvang er som kjent en av Norges beste skiløpere gjennom tidene, og han har også bred erfaring fra store skiekspedisjoner. Jan-Gunnar Winther og Harald Dag Jølle representerer vitenskapen. Jan-Gunnar som leder for Norsk Polarinstitutt, Harald som historiker ved Norsk Polarinstitutt med norsk polarhistorie som spesialitet. Mitt bidrag er min lange erfaring fra forskjellige ekspedisjoner. Vi skal ikke drive forskning, men skal bruke ekspedisjonen til å formidle noe om polarhistorien, polarforskning og om polarområdenes betydning i framtida. Vi skal holde daglig kontakt med alle interesserte via internett og skal også gi ut bok og lage en tv-dokumentar i samarbeid med TV 2 , sier Stein P. Aasheim.

Les mer i Fredagsintervjuet i Romsdals Budstikke. Kjøp som E-avis her!