Utøya-offer satt på glattcelle i 17 timer

Uten at familien ble varslet pågrep politiet en 17-åring og holdt ham i 17 timer etter skytingen på Utøya. Politiet mistenkte at han var Anders Behring Breiviks medhjelper.
Nyheter

Anzor Djoukaev var blant ungdommene som ble jaget av Anders Behring Breivik i over én time. Men da de overlevende ble fraktet i sikkerhet, ble 17-åringen pågrepet og satt i forvaring i samme hus som terrorsiktede Anders Behring Breivik, skriver VG.

Politiet mistenkte at 17-åringen var Breiviks medhjelper.

– Jeg tenkte at de måtte være syke i hodet for å tro at jeg hadde gjort noe sånt, sier Anzor Djoukaev til avisa, med morens godkjenning.

Etter flere timer i politiets varetekt på Utøya ble 17-åringen fraktet til Hønefoss politistasjon. Der ble han satt i en 3,5 kvadratmeter stor celle, uten toalett med madrass på gulvet, ifølge politiet.

Først dagen etter, klokken 10.33, ble han formelt avhørt av politiet, da uten forsvarer.

Uten forsvarer

Politistasjonssjef på Hønefoss, Kjell Magne Tvenge, bekrefter at avhøret forløp uten at 17-åringen hadde forsvarer til stede. Han vet ikke om 17-åringen fikk tilbud om forsvarer.

– Jeg har ikke mulighet til å gå inn og sjekke det. Jeg ber om forståelse om at det var en forholdsvis uoversiktlig situasjon på det tidspunktet, sier Tvenge.

Etter å ha sittet i avhør i en drøy time ble Anzor sluppet fri, 17 timer etter pågripelsen.

Samtidig hadde familien lett etter ham blant ofrene og fryktet det verste.

– Hans familie ble aldri varslet, og der har vi gjort en feil, sier Tvenge.

Håndjern

Ifølge politiet var det en statssekretær som kontaktet Politidirektoratet (POD) om Anzor. Årsaken var at andre overlevende skal ha reagert på at 17-åringen trakk seg inn i seg selv og var vanskelig å få kontakt med etter skytingen.

– De mente at jeg virket upåvirket, at jeg var kald og ikke gråt når de andre gråt. Så satte de på meg håndjern, sier 17-åringen.

På dette tidspunktet visste ikke politiet om det var én eller flere gjerningspersoner som sto bak angrepet.

– Man fryktet en situasjon der en gjerningsmann kastet fra seg våpen og blandet seg inn med gisler, sier Johan Fredriksen i Oslo-politiet.

Kritisk advokat

Advokat Harald Stabell er svært kritisk til politiets håndtering av 17-åringen fra Tsjetsjenia, som forteller at han var vitne til grusomme ting i hjemlandet da han var liten.

– At politiet ikke underrettet guttens foresatte, er meget kritikkverdig i en slik situasjon. Man kan jo bare tenke seg hvor redde de har vært. Det er helt uholdbart, sier Stabell til VG.

Han mener foreldrene bør vurdere å anmelde saken til Spesialenheten for politisaker.

Anzor Djoukaev sier selv at han vil ta saken opp med sin bistandsadvokat så snart han får oppnevnt en. (©NTB)