Havnet midt oppi London-opptøyene

Romsdals Budstikkes redaktør fikk bilbranner, husbranner og hærverk på nært hold i bydelen Ealing.
Nyheter

Romsdals Budstikkes ansvarlige redaktør var på ferie i London da opptøyene startet rett utenfor huset der han bor med familien. Natt til tirsdag var hus satt i brann, biler var veltet og påtent, mens butikker var plyndret og hadde fått knust vinduer.

- Tar våre forholdsregler

- Vi føler oss trygge, men vi tar våre forholdsregler. Vi er nok mye mer innendørs enn vi hadde planlagt, sier Ole Bjørner Loe Welde.

Sammen med kona Magnhild og dattera Selma kom Loe Welde til London lørdag for å besøke gode venner fra den tida han jobbet som korrespondent for Dagbladet i England.

29-åring skutt

Samme kveld smalt det i bydelen Tottenham, lenger nord i London. Det startet med at en 29-åring ble skutt av politiet i forrige uke, og familien hans ville demonstrere mot at det ble lagt lokk på all informasjon.

- Demonstrasjonen kom raskt ut av kontroll. Det ble kraftige opptøyer i bydelen, og mandag kveld spredte opptøyene seg til andre bydeler. Ealing i Vest-London er normalt en rolig og trygg bydel i London, og vi trivdes svært godt her da vi bodde her i over ett år, sier Loe Welde.

Beskyttet av jernport

Tirsdag morgen dro han ut i gatene for å se på skadeomfanget.

- Akkurat der vi bor, er det 6-8 boliger som er beskyttet av en stor jernport, så vi har ikke blitt direkte berørt. Men den gata som er hardest rammet, ligger 20 meter fra der vi bor. Pubben som ligger nærmest vegg i vegg, har fått ruter knust. 3-400 meter unna sto et hus i brann. Flere steder sto utbrente biler.

Fikk kontroll

Loe Welde forteller at husverten hans var ute i natt og passet på da han skjønte hva som var i ferd med å skje.

- Det virker som om at politiet fikk raskere kontroll med situasjonen her enn det tilfellet har vært i andre bydeler og andre byer. Men folk her er sjokkerte og opprørte over det som har skjedd i Ealing. De spør seg hvorfor dette skal skje akkurat her.

Ole Bjørner Loe Welde er ikke redd for at det skal skje noe med dem, men han opplever situasjonen som skremmende.

- Trist for de som rammes

- Og jeg synes synd på dem som er rammet. Mange av stedene vi besøkte flittig og ble glade i mens vi bodde her, er blitt ødelagt i opptøyene.

Familien reiser heim til Norge som planlagt onsdag.

- Vi holder oss nok innendørs i kveld, og det er en del ting vi hadde planlagt som vi nå må droppe, sier han.

Fotball avlyst

Det er også mye annet som må droppes i London. Alle fotballkamper utover uka er avlyst - blant annet landskampen mot Nederland. Britene begynner nå også å frykte for OL-arrangementet neste år. Statsministeren har avbrutt ferien sin for å få kontroll med det som skjer.