Breivik overga seg med hendene over hodet

Da beredskapstroppen nærmet seg Anders Behring Breivik før pågripelsen på Utøya, sto Breivik med hendene høyt over hodet. Våpnene lå 15 meter bak ham.
Nyheter

Da innsatsleder Håvard Gåsbakk, en politimann fra Nordre Buskerud og tre mann fra beredskapstroppen Delta kom i land på Utøya, hørte de skyting fra sørspissen av øya. De løp de omkring 300 meterne mot der de trodde gjerningsmannen befant seg.

- Vi roper at vi er bevæpnet politi for å få oppmerksomheten mot oss. Vi tar oss gjennom tett kratt, så det er vanskelig å få oversikt. Men etter hvert kommer vi over i skogsterreng, og brått foran oss står gjerningsmannen med hendene hevet høyt over hodet. Han blir pågrepet på vanlig måte. Våpenet lå 15 meter bak gjerningsmannen, fortalte innsatsleder Håvard Gåsbakk i Nordre Buskerud politidistrikt under en pressekonferanse i Hønefoss onsdag ettermiddag.

Det er første gang at en politimann som var med på selve aksjonen forteller om hva som skjedde da politiet kom seg over til Utøya under fredagens tragiske hendelser. Før det hadde minst 68 AUF-ungdommer blitt drept.

Lånte raske båter

Politiets egen båt fikk motorstopp underveis til øya, men flere båter i nærheten kom bort til dem for å varsle om hva som var i ferd med å skje. De ti politifolkene om bord i politibåten fikk låne to private hurtiggående skjærgårdsjeeper. Fem mann fra beredskapstroppen gikk i den ene, og Gåsbakk, en annen lokal politimann og tre fra beredskapstroppen gikk i den andre, forteller innsatslederen.

- Det med motortrøbbel forsinket ikke stort, for båten hadde dårlig kapasitet. Så de vant tvert imot tid på det, kanskje opp mot ti minutter, legger stabssjef Magne Rustad i Nordre Buskerud politidistrikt til.

Båten med fem mann fra beredskapstroppen hadde ifølge innsatslederen kraftigere motor enn den andre båten og kom fram først.

Forskjellige retninger

Da politifolkene fra beredskapstroppen kom til øya ble de møtt av ungdommer som kom løpende og pekte mot nordenden av øya, og politifolkene satte da kursen i denne retningen.

- Når vi ankommer et knapt minutt senere ser vi at det skytes på sørspissen av øya. Vi ser nedslag fra ammunisjon i vannet, og vi hører smell gjentatte ganger. Det smalt hele tiden, så vi satte i gang i den retningen, sier Gåsbakk.

Etter at politifolkene hadde pågrepet Breivik ble én mann satt av til å ha kontroll på gjerningsmannen, mens de øvrige ble opptatt med livreddende førstehjelp og evakuering.

Samtidig sendte beredskapsgruppen som hadde løpt mot nordenden ut patruljer for å undersøke om det var flere gjerningsmenn på øya.

- Kom løpende

- Det var en strøm av evakuerte som kom løpende og som politiet kom bærende på hele tiden. Frivillige mannskaper kom inn til brygga med båt, og kjørte de evakuerte over til fastlandet. Det kom ambulansepersonell og leger over på øya og tok seg av dem som var livstruende skadet, og dykkere gikk i vannet for å søke etter personer der, sier Gåsbakk.

Totalt var det over 600 deltakere på AUFs sommerleir på Utøya. Ifølge politiet i Nordre Buskerud ble mellom 200 og 300 av dem reddet opp fra vannet mens de desperat prøvde å svømme bort fra øya.

33 minutter

Gåsbakk var ikke på vakt da beskjeden om skytingen på Utøya kom, men var på plass på politistasjonen ti minutter etter at han fikk beskjeden, klokken 17.43. Det samsvarer med den tidslinjen politiet hele tiden har holdt seg til.

Da han ankom Storøya ved Utøya, ankom de første bilene fra beredskapstroppen i Oslo, fortalte innsatslederen på pressekonferansen.

Han understreker at de lokale politistyrkene ikke måtte vente på beredskapstroppen før de tok seg til Utøya, ettersom de var klar med politibåten i det øyeblikket beredskapstroppen Delta ankom stedet.

Totalt tok det 33 minutter før politiet hadde klart å komme seg fra fastlandet og over til Utøya.

- Jeg tror ikke vi ville klart å være der noe raskere enn det vi var, sier politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt.