Farger fylket blått

Høyre er nå det klart største partiet i Møre og Romsdal, viser en fersk meningsmåling. Ap er taperen.
Nyheter

Meningsmålingen som Sentio Research har utført for dagsavisene og NRK i Møre og Romsdal, viser en framgang på nesten 10 prosentpoeng for Høyre.

Det betyr at Høyre ligger an til å få elleve plasser på fylkestinget, fire flere enn de har i dag. Hver fjerde velger sier nå at de vil stemme Høyre

Nedtur for Ap

For Arbeiderpartiet butter det skikkelig. Ved valget for fire år siden hadde de 25,1 prosent oppslutning i Møre og Romsdal, nå er det nede i 18,4. Det betyr at gruppa reduseres fra 12 til ni på fylkestinget. Frp er stabilt med en framgang på knapt ett prosentpoeng fra 2007. KrF ser også ut til å gjøre det bra, selv om det ikke holder til å øke gruppa i fylkestinget. Med 11,8 prosent er framgangen på 1,5 prosentpoeng. Senterpartiet går litt tilbake, men ikke mer enn at de holder stillingen med fem på fylkestinget. SV går fram og øker med en, mens Venstre og Sunnmørslista går tilbake.

Mange sofavelgere

Det store spørsmålet er hva alle som ikke har bestemt seg vil velge: Blir heime eller gå til valglokalene. Hele 42,9 prosent av de 600 som ble spurt har ennå ikke bestemt seg for hvem som skal få deres stemme.

Duket for Orten

Helge Orten fra Midsund ligger nå svært godt an til å bli fylkesordfører de neste fire åra. Med KrF, Frp og Sunnmørslista kan høyrefløyen bestemme det meste. Meningsmålingen viser ellers at Arbeiderpartiet og Senterpartiet sanker flest av sine stemmer blant de eldre velgerne. SV har klar kvinnedominans.

Dersom vi ser på lojaliteten, er den minst hos dem som før valgte Venstre og Arbeiderpartiet. SV, KrF og Høyre skiller seg klar ut som de partiene som har mest lojale velgere.

Les mer om meningsmålingen i dagens papirutgave av Romsdals Budstikke.