Mattilsynet advarer mot kjerringråd

Gammeldagse møllkuler holder både skvettende hannkatter, mus og surrende insekter unna. Mattilsynet advarer fordi møllkulene er farlige.
Nyheter

Gjemnes: Kjerringrådet om å bruke møllkuler – naftalinkuler på fagspråket – for å holde uønskete katter, insekter, mus og rådyr vekk fra husdørene, kommer fra "en kattedame fra Batnfjord". – Jeg plasserer kulene i bunnen av søppeldunken. Dermed holder jeg fluene borte. Plasserer man en møllkule i en krukke ved dørinngangen, slipper man helt problemet med at hannkatter skvetter på inngangsdøra. Kulene holder også rådyra vekk fra hagen, sier kvinnen.

Etsende.

Kvinnen mener dette er et godt, effektiv og ufarlig råd. Veterinær Geir Grønningsæter Gjul ved Mattilsynet advarer. – Naftalin lukter pyton, men er også definert som helseskadelig. Møllkulene er etsende og derfor helseskadelige ved hudkontakt for både folk og dyr. Særlig viktig er det å beskytte øynene. Skal man sette ut møllkuler må de plasseres inni en boks, som står helt utilgjengelig for barn og dyr. Mitt råd er å la være. Uansett hvordan man gjør det vil det nesten alltid være en risiko for at barn får fingrene borti kulene, sier Gjul.

Dobbelttråd.

Kvinnen har også to andre råd. Ene er stoffet "Get off" som kjøpes i dyrebutikker. – En helt ufarlig og super spray som kan brukes både inne og ute. Den holder både hun og katter borte. Kajennepepper holder også katt og hund borte. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig hvis man får det i seg, sier kvinnen. – Ut fra dyremessige hensyn holder det ikke å bruke kajennepepper. Det kan bli meget plagsomt dersom dyrene får pepperen i seg, sier Gjul.