Folkehav med fakler - ja til nytt sjukehus!

3.000 møtte fram foran sjukehuset tirsdag kveld og fikk høre det de ville. Alle partier vil bygge Molde sjukehus - unntatt partiet som har makten - og som glimret med sitt fravær. Se video her!

Molde

Molde: - Vi har invitert og lokket - men vi har ikke en gang fått svar på våre henvendelser fra Arpeiderpartiet, sa Tor Rune Aarø - en av tillitsvalgte som ledet den politiske debatten foran et folkehav med fakler.

Skjønt - det ble aldri noen debatt. Alle som én var klinkende klare på at Molde skal ha sitt sjukehus - både regjeringspartnere fra Senterpartiet og SV og en samlet opposisjon.

Se flere bilder fra aksjonen her!

- Nesten som Egypt

- Da jeg så alt folket og faklene, trodde jeg et øyeblikk jeg hadde havnet i Egypt. Men temperaturen fikk meg raskt tilbake igjen, sa Harald Tom Nesvik fra Fremskrittspartiet mens regnet høljet ned mot faklene.

- Sjukehuset er bærebjelken i et lokalsamfunn, og det er viktig at dere står opp for sjukehuset deres.

Nesvik mente det var litt av en politisk prestasjon å rote seg så bort som helseministeren hadde gjort i denne saka.

- Tre helseministre har lovet sjukehus i Molde - hun sjøl medregnet. Og Jens Stoltenberg kom i helikopter og sa at Molde skulle få sitt sjukehus når Ålesund fikk sin barneavdeling. Jens! Du har sveket oss! sa Nesvik.

Limousin til Østfold - pressemelding til Molde

Han viste også til at Stoltenberg hadde tatt limousinen sin og kjørt til Østfold og gitt dem sjukehus - til tross for at økonomien der er langt verre enn i Helse Midt. Samtidig fikk han sendt pressemelding som fortalte Molde at de ikke fikk sjukehus.

- Da to forskjellige tilbud om lokal finansiering kom på bordet, sa de nei - uten en gang å se på tilbudene. Dette handler ikke om økonomi - kun om vilje.

Samtidig som Regjeringen sa nei til Molde sjukehus, kjøpte Staten skog for 1,7 millarder kroner.

- Innbyggerne i Romsdal fortjener å bli behandlet bedre enn tømmer i Hedmark, sa en oppglødd Nesvik som hadde en siste hilsen til Stoltenberg.

- Jeg tilgir deg, Jens, om du finner fram det samme helikopteret du brukte sist og tar deg en ny tur til Møre og Romsdal. Men da får du ta med deg sjekken og sørge for å holde løftene du har gitt. Alt annet er et svik mot Romsdal.

Har blåst i trompeten

Høyres helsepolitiske talsmann Bernt Høie har vært aktiv i sjukehussaka, og han la raskt skylda på helseministeren for det kaoset som har oppstått.

- Hun har blåst i trompeten og fått folk i hele Møre og Romsdal på slagmarken. Og så skal alle kjempe for sitt.

Høie mente sjukehussaka er politikk, og saka bør bør behandles av politikere. Og han støttet helhjertig opp om nytt sjukehus i Molde.

- Destruktiv konflikt uten vinnere

Rigmor Andersen Eide (KrF) tok også et oppgjør med den ufreden som er skapt. På begge sider av Fursetfjellet.

- Dette er en destruktiv konflikt som ikke gir vinnere - bare tapere. Det er uverdig å ha skjulte politiske konsultasjonsmøter mellom Kristiansund Ap og Regjeringen. Og det er uverdig med krigserklæringer, skåling i sjampanje, annonser mot Statsministeren og spissrotgang for statsråder.

Hun var klar på at Molde skulle ha sitt sjukehus - og det er også penger til å beholde både akutt og føde i Kristiansund.

- Kapitalen er der - med gode bidrag fra lokale krefter.

- Hva er agendaen?

Venstre hadde på grunn av en misforståelse ingen representanter på markeringen i Molde, men hadde gitt de tillitsvalgte klar beskjed om at de støttet et nytt sjukehus i Molde.

Det samme gjorde Jenny Klinge fra Senterpartiet som hadde sendt Gerda Tolaas fra Molde Sp for å lese opp Klinges appell.

Hun mente at uansett politisk dragkamp, må man aldri glemme å sette pasientenes situasjon i sentrum.

Og konklusjonen var klar:

- Nå fortjener folk å vite hvilken agenda Regjeringen har. Molde må ha nytt sjukehus raskt.

Tok forbehold om økonomi

Bjørn Jacobsen, SV, sa at folk ikke måtte være i tvil: - Vi vil ha nytt sjukehus i Molde. Men det er et forbehold om at det finnes økonomi til det.

Han påpekte at politikerne på Stortinget ikke hadde hatt denne saken til behandling.

- Molde sjukehus skal behandles på en ordentlig måte i Stortinget. Med dagens foretaksmodell er det vanskelig å gi klare svar for politikerne. Slik systemet er i dag, kan ikke engang helseministeren gi et klart svar.

- Nå har vi ventet lenge nok - bygg Molde sjukehus så snart som mulig!

- Lukker øynene

Før politikerne slapp til, holdt Torgrim Skiaker fra Yngre legers forening en appell. Han fortalte om hvordan de ansatte hver dag må lukke øynene for stadige brudd på pasientrettigheter.

- Hver dag må pasienter på firesengsrom fortelle om sin lidelse og om sin frykt bak en gardin. Hver dag må 20 pasienter dele tre toaletter. Pasienter har holdt ut, og vi ansatte har holdt ut - i tro på at vi i 2012 skulle få starte byggingen av et nytt sjukehus, sa Skiaker som kom til Molde som ung lege i 2006.

- Ønsker verken krig eller ufred

Knut Ivar Egset er en av de tillitsvalgte som har stått på for bygging av nytt sjukehus i Molde. Han sa det har kostet de ansatte mye å få orden på økonomien i Helse Midt.

- Vi ønsker ingen krig med kolleger på Nordmøre eller ufred med venner på Sunnmøre. Det er helseministeren som har skapt dette - og det nekter vi å godta.

Egset viste til at Strøm-Erichsen hadde bedt om gode prosesser.

- Men hva gjør hun sjøl? Hun slår sammen helseforetak uten å snakke med noen ansatte. Dette er rein overkjørsel, sa Egset.