"Doris"-kapteinen har gått på land

Kapteinen på tankbåten som kolliderte med sjarken "Skarbak" ble så preget av hendelsen at han har gått på land.
Nyheter

Molde/Bergen: – Han har etter eget ønske og i samråd med rederiet valgt å ta en jobb på land her på rederikontoret, sier administrerende direktør Geir Mjelde i rederiet Utkilen AS. – Har dette med kollisjonen å gjøre? – Ja, det som skjedde gikk sterkt inn på ham. Derfor har han valgt å ikke lenger være i operativ tjeneste som kaptein, i alle fall for en periode, sier Mjelde til Romsdals Budstikke.

Glad.

Mjelde er glad for at politiet har henlagt saka om en straffeforfølgelse etter kollisjonen. – Nå er ikke dette en sak rettet mot rederiet, men mot kapteinen og styrmannen. Som rederi er vi likevel glade for at saka er lagt bort. – De pårørende etter den omkomne fiskeren sier at de vil anke. Frykter dere også et eventuelt søksmål mot rederiet i ettertid? – Det vil jeg ikke spekulere i, det får være opp til dem hva de vil gjøre, svarer Mjelde.

Var på brua.

Kaptein Trygve Bekken vil ikke kommentere saka overfor Romsdals Budstikke. – Jeg har ikke noe å si, dere får ringe rederiet, sier Bekken. Bekken hadde vært kaptein på "Doris" i ni uker da kollisjonen skjedde 9. oktober i fjor, men hadde over 19 års erfaring som kaptein på andre båter før det. Han var på brua under kollisjonen, men det var styrmann Knut Revne som hadde kommandoen. – Det var meningen at han skulle fortsette som kaptein på "Doris", men det er han altså ikke lenger, sier Geir Mjelde. Det lyktes ikke Romsdals Budstikke å komme i kontakt med styrmann Knut Revne i går.

Sjøforklaring.

I sjøforklaringen i Molde tre dager etter kollisjonen hadde Bekken og Revne likelydende forklaringer til det som skjedde. De sa blant annet at sjarken hadde dukket opp plutselig og at de trodde at den skulle vike unna selv om det var "Doris" som hadde vikeplikt etter reglene. Revne innrømte samtidig at kollisjonen kunne vært unngått dersom "Doris" hadde svingt til babord, men at han som gammel sjømann kun tenkte på å svinge til styrbord side. Revne deltok selv aktivt i den første letingen etter fiskeren som var om bord i "Skarbak". Lettkledd satte han ut i en lettbåt sammen med en filippiner blant mannskapet. Finn Bertram Evensen som førte Skarbak, er fortsatt ikke funnet.