Undringsløype ble revet ned i helga

Human-Etisk Forbunds filosofiske plakater får ikke stå i fred.

Leder i lokallaget til Human-Etisk Forbund Arild Johan Waagbø hengte lørdag opp nye filosofiske plakater på Romsdalsmuseet som skal få folk til å undre seg. FOTO: ERIK BIRKELAND 

Nyheter

– Dette er tilbud til alle, store og små. Forhåpentligvis får plakatene henge i fred nå, sier Arild Johan Waagbø, som måtte henge opp nye etter bare ni dager.

Det er i forbindelse med den nasjonale kampanjen «Humanistisk uke» at han forrige torsdag hengte opp plakatene på Romsdalsmuseet. Lørdag oppdaget han at de var borte.

– Dette er avklart med museumsdirektøren, så alle ansatte er klar over det, så det må være noen andre som har revet ned plakatene, men det er umulig å si hvem det kan være, sier Waagbø.

Utover høsten

Derfor var han på plass for å henge opp nye litt seinere lørdag. Innholdet er ikke støtende på noen, så Waagbø håper de får henge lengre nå.

Planen er at de skal få henge en stund utover høsten, slik at flest mulig får se og filosofere seg rundt på museet.

– Vi kaller dette en «undringsløype», har invitert alle skoler og barnehager i distriktet til å ta turen. Lærerne har også fått tilsendt materiell som vegleder dem i hvordan de kan skape en god diskusjon rundt temaene, sier Waagbø.

Rundt 90 barne- og ungdomsskoler og barnehager er invitert til å ta turen. Waagbø forventer og håper at det først og fremste er de mest lokale som vil ta turen.

Åpne spørsmål

Han forteller at undringsløypene henges opp ulike steder i landet hvor folk går tur. Det er første gang man gjør det i Molde.

– Det er viktig at folk får tenke sjøl, og finne gode svar. Innholdet er ikke kontroversielt på noen måte, spørsmålene passer like bra om man er troende som ateist, sier Waagbø.

Eksempel på spørsmål er «Hva er et godt menneske?», «Er det alltid rettferdig å dele likt?» eller «Hva er kjærlighet?». Totalt er det åtte poster som er hengt opp etter avtale med Romsdalsmuseet.

Viser bredde

– Det er ganske irriterende hvis noen springer rundt og river ned, så vi håper det blir respektert og får henge nå, sier Waagbø.

Spørsmålene er utviklet av Barne- og ungdomsfilosofene ved Norsk senter for filosofering med barn og ungdom.

– Det er fint for oss å vise at Human-Etisk Forbund gjør mer enn konfirmasjoner, navnefester, vigsel og gravferd. I løpet av den humanistiske uka har vi flere arrangement, som filosofikafé og gratis jazzkonsert på Plassen tirsdag klokka 20. Da kommer Beata Hlavenkova og Anders Aarum, som begge spiller piano.