Ikke akkurat småsildfiskere

Fiskerne i Fræna-båten MS Kvatro fikk nærmest sjokk da de oppdaget at de hadde 40 tonn makrellstørje i nota.
Nyheter

– En ekstrem fangst, sier fiskerne om bord i MS Kvatro etter å ha fått 40 tonn makrellstørje i nota. Kaia i Harøysund var full av skuelystne som fikk med seg en uhyre sjelden begivenhet.

Tirsdag klokka 14 la MS Kvatro til kai ved fiskemottaket O Skarsbø AS. Gutta fra Fræna Kystfiske hadde med seg en ekstremt sjelden fangst. Det var nesten så de ikke trodde sine egne øyne da de et par dager før oppdaget at ringnota var full av den ekstremt sjeldne makrellstørja. Fiskemirakelet skjedde 60 nautiske mil vest for Ålesund.

Første gangen

 – Kastet var gigantisk. Vi trodde det var makrell, som var det vi fisket etter. Så viste det seg nota var full av diger makrellstørje. Det må ha vært opp mot 200 fisker, som har ei snittvekt på kanskje 200 kilo. Det var 40 tonn i ett kast. Helt utrolig. Jeg har aldri før fanget makrellstørje i min karriere som fisker. Heller ikke min far, som har fisket siden 1970. Dette er veldig spesielt. Den siste som landet størje i Fræna var visstnok Lodve Gjendemsjø i 1977, sier skipper Paul Gunder Groven til Romsdals Budstikke.

Broren Ronny er også skipper og medeier i Fræna Kystfiske AS, sammen med Stig Jansen. Kystnotsnurperen Kvatro har et mannskap på åtte, inklusiv en lærling.

Gaffeltruck

 Det er ikke ofte de må bruke heis og gaffeltruck for å få i land hver fisk. Det er kun død og døende makrellstørje man har lov til å ta om bord, fordi arten klassifiseres som utryddingstruet.

– Makrellstørja er på veg tilbake i norsk farvann, ingen tvil om det. Bare de siste to år har det vært en voldsom utvikling. Størja har vært fullstendig borte, men nå ser vi arten rett som det er. Men en så stor forekomst som vi fikk i nota visste vi ikke var mulig. Vi slapp som sagt ut 99 prosent. De fire som ble tatt om bord var livløse, sier Groven, som mener den norske forskningskvoten burde ha vært fordelt som bifangst, slik at man ikke stenger fiskefelt hvis det blir stadig mer vanlig med makrellstørje blant makrellfangsten.

Gourmetfisk

De fire makrellstørjene som ble tatt i land i Harøysund veide mellom 150 og 235 kilo. De ble solgt for 140 kroner kiloen, og var allerede to timer etterpå på veg til Oslo. Lukrativt ble det på ingen måte, for nota måtte bøtes for bortimot 60 hull. Da dette var fikset fikk de med seg cirka 180 tonn makrell i land, verdt cirka 1,4 millioner. Pluss fire størjer som trolig blir til den lekreste sushi på hoteller og restauranter i hovedstaden.

– Dette er gourmetsushi. Tunfisk i særklasse. For oss ble det et minne for livet. Du snakker om å piffe opp hverdagen, sier Ronny Groven.

Fiskerne fra Fræna mener at kastet de gjorde må ha vært det største makrellstørje-kastet i Møre og Romsdal på flere tiår.

– Det er rart ikke Kongen er her, var det en som kommenterte på kaia.

Derimot var det folk fra Fiskeridirektoratet, som målte og veide den sjeldne fangsten. De tok også bilder, som folk flest.

For øvrig ble det tatt en del makrellstørje av Selje-båten «Hovden Viking» i forrige uke. De tok om bord hele fangsten, som var 21 makrellstørjer.