Justisministeren vurderer basehoppforbudet

Basehopping i Trollveggen kan bli igjen bli lovlig.

Vil ha hopping Raumaordfører Lars Olav Hustad håper at justisminister Anders Anundsen fjerner basehoppforbudet i Trollveggmassivet.  Foto: Odd Roar Lange

Nyheter

- Gjennom egen lov er det forbud mot basehopping i Trollveggen i Rauma kommune. Vil justisministeren ta initiativ til å få gjennomført ei vurdering av å fjerne forbudet?

Det ville stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) har svar på. Og nå er svaret fra Anders Anundsen klart.

Sovende forbud

- Gjennom egen lov er det et forbud mot basehopping i Trollveggmassivet i Rauma kommune. Men signalet fra politiet har vært at de ser på dette som et sovende forbud, fordi de ikke har ressurser til å håndheve det. I en vurdering av opphevelse av forbudet må selvsagt hensynet til redningspersonell tas med. Spørsmålet er om hva som fører til færrest farlige redningsoperasjoner: Forbud eller ikke forbud, mener Klinge som påpeker at utstyrsutviklingen siden forbudet trådte i kraft i 1986 har vært formidabel.

Redningsarbeid

- Det ble i forarbeidet til loven lagt vekt på at regelverket ikke skulle  gjøre forbudet mer vidtrekkende behovet til en hver tid tilsier, skriver Anders Anundsen i sitt svar til Jenny Klinge.

En formell opphevelse av den forskriften som er gitt for Trollveggen synes i liten grad å ha vært diskutert. Jeg vi nå se på innspillene  som kommer fra lokalsamfunnet, politi og redningstjenesten med tanke på om forbudet er  formålstjenlig, svarer Anders Anundsen.

Det var først og fremst hensynet til redningsmannskapene som var bakgrunnen for at daværende politimester, Ivar Oftedahl, fikk støtte for å innføre forbud.

Gir blaffen

I hele forbudsperioden har det vært gjennomført basehopping fra ulike fjell i Trollveggmassivet. Nye vingedrakter og økt kompetanse knyttet til basehopping fra fjell gjør at det som i starten var livsfarlig nå er mye tryggere enn da forbudet ble innført for 28 år siden.

Både ordfører i Rauma Lars Olav Hustad, flere sentrale baseehoppere og politimester Arnstein Nilssen har nå tatt til orde for å oppheve forbudet.  Politimesteren mente allerede for seks år siden at forbudet var umulig å håndheve.