- Her lukter det kokkelimonke!

Høyre i Kristiansund: - Overgrep mot en hel befolkning kan ikke gå upåaktet hen.

Bernhard Riksfjord og Torbjørn K. Sagen ble intervjuet av VGs Nora Thorp Bjørnstad på Dyregod-dagene. Foto: Eirik Heen 

Nyheter

BATNFJORDSØRA: Høyres ordførerkandidat i Kristiansund, Torbjørn K. Sagen, sier at overgrep mot en hel befolkning ikke kan gå upåaktet hen. Han ser fram til seier i retten.

Det var under fredagens lynkjappe sjukehusdebatt på VGTV, direkte fra Dyregod-dagene på Batnfjordsøra, at Sagen satte ord på det mange i Kristiansund og på Nordmøre fortsatt mener. I stedet for å møte partifelle Torgeir Dahl, var det Bernhard Riksfjord som førte ordet for Romsdal i duellen.

Manet til ro

Han manet til ro og samarbeid for et best mulig sjukehus for innbyggerne på Nordmøre og i Romsdal. Torbjørn K. Sagen var ikke helt med på den strategien.

- Ja, sjukehusplasseringen er bestemt, men prosessen i forkant er vi sterkt kritiske til. Når helseministeren velger å gi instruksjoner til styrene under seg, og sørger for å få byttet ut styremedlemmer, da lukter det kokkelimonke. Det er overgrep mot en hel befolkning. Derfor er et enstemmig bystyre enig om å ta saken til retten, sa Sagen i debatten.

Forstår frustrasjonen

Bernhard Riksfjord svarte at han kan forstå at det er frustrasjon på Nordmøre, men minnet om at det er gjort vedtak som står seg både av Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge, som så ble forseglet av helseminister Høie. Riksfjord ba nordmøringene tenke på pasientene nå framover.

- Realitetene er at tomtevalget er tatt. Nå er det opp til samtlige kommuner i begge fogderiene å gjøre det beste ut av det. Man var enige om å akseptere stedsvalget da det ble bestemt at det skulle være ett fellessjukehus. Det er til det beste for alle pasientene, som denne saken handler om, understreket Bernhard Riksfjord.

- Kjemper til vi har vunnet

- Vi vil kjempe til vi går av med seieren! parerte Torbjørn K. Sagen i en debatt med en gemyttlig tone.

- Du er invitert til å være med når vi skal ta det første spadetaket, kom det sporenstreks fra Bernhard.

Det var Romsdals Budstikkes redaktør, Ole Bjørner Loe Welde, som innledet før debatten og oppsummerte sjukehusstriden for VGTVs seere over hele landet. Han snakket om skuffelse og sinne på Nordmøre over et tomtevedak som ikke ble som ønskelig for nordmøringene. Sjukehusstriden har gjort noe med samarbeidsklimaet, understreket RB-redaktøren, hvilket ikke akkurat er en overdrivelse.

- Sjukehuset ikke viktigst

Fra Nordmørslista stilte andrekandidat Nils Fløystad. Han fortalte om at målsettingen er å jobbe for utjevning mellom fogderiene, og at sjukehussaken ikke er det viktigste nå.

- Sjukehuset skulle ha blitt lagt hit, omtrent her vi står på Batnfjordsøra. Da hadde ingen vært fornøyd, men alle hadde funnet seg i det. Sjukehusstriden topper et mønster der Nordmøre konsekvent kommer dårligere ut enn Sunnmøre og Romsdal. Det er det vi jobber for å gjøre noe med i framtida, sa Fløystad.