Jørund Bratset fra Molde er i Norgestoppen i Downhill

Med en andreplass i verdenscupen som foreløpig topplassering, håper Jørund (17) på flere muligheter de neste sesongene.

Jørund Bratset og Lars Mikalsen med full kontroll.

På pallen I en verdenscupkonkurranse i Tsjekkia i slutten av juli, endte Jørund Bratset (t.v.) på andreplass i juniorklassen. Nå håper han å få seg sponsor, slik de fleste han konkurrerer mot har. Da kan han konkurrere enda mer rundt om i verden.  Foto: Czech Gravity Sports Association

Nyheter

Med sitt longboard reiser Jørund Bratset så mye lommeboka tillater. I verdenscupen i downhill bør du være med så mye som mulig for å få god plassering ved sesongslutt, men da er det også greit å ha en sponsor. Og det har ikke skoleeleven fra Molde.

Andreplass

Likevel slo han ut rundt 30 andre juniorer, mange av dem semiproffer med sponsorer i ryggen, da han deltok i Kozakov Challenge i Tsjekkia i slutten av juli. Han endte på andreplass, og selv om ikke premiepengene var all verden, smakte topplasseringen godt.

– De store premiene får du først i Åpen klasse, forteller han til Romsdals Budstikke.

Her i Norge har han hevdet seg godt – også i Åpen klasse – som altså gjelder utøvere i alle aldre. Men Norgescupen ble avsluttet mens han var på veg hjem fra en konkurranse utenlands, så da røyk førsteplassen i år.

Går unna

Målet med Downhill-konkurransene er å komme raskest ned bakken. Og i noen bakker går det svinaktig fort.

– Ei av løypene som brukes i verdenscupen i Frankrike, der jeg kjørte første gangen jeg var med, var farta 110 kilometer i timen på det kjappeste strekket.

I Volda Når de konkurrerer bruker de alltid helhjelm, skinnklær og hansker med beskyttelsesplater. Her suser han ned bakkene i Volda tidligere i sommer.  Foto: Privat

17-åringen fra Molde forteller at de i konkurranser alltid bruker helhjelm, skinndress med ekstra beskyttelse på strategiske steder, og hansker med plater.

– Hvordan bremser du når det er nødvendig?

– Du kan bremse med den ene foten, hånda eller du kan «slide». Slide er når du legger brettet sidelengs og sklir på hjulene.

Få uhell

Jørund Bratset skal snart begynne på andre året på Romsdal videregående skole. Det var først for to år siden han deltok i sin første skikkelige konkurranse – sitt første longboard kjøpte han i 2011.

– Er det mange som driver med dette her lokalt?

– Nei, før var vi 4-5 stykker som holdt på, men nå er det bare jeg igjen. De andre satset på fotball eller andre idretter.

– Når du kjører så fort – skader du deg ikke fælt om du ramler?

– Jeg har aldri tryna i stor fart. Det var bare i begynnelsen da jeg holdt på å skulle lære å slide at jeg ramla litt. Men det var i lav fart.

Ned Trollstigen

I en videoen over, kjører han sammen med en kompis fra Oslo, Lars Mikalsen, ned Trollstigen fra topp til bunn. For de fleste vil den ni minutter lange sekvensen se hasardiøs ut.

– På det forteste kjørte vi vel i 90 kilometer i timen, men Trollstigen er veldig bra for Downhill. Svingene er oversiktlige og asfalten er stort sett bra. Det er en del som tror at dette er galskap, men jeg kjører ned Trollstigen 40-50 ganger uten å tryne – det er ikke noe problem.

– Er du aldri redd når du kjører?

– Nei, egentlig tenker jeg mest på vegen foran meg og det jeg skal gjøre.

Trening

Han trekker ellers fram vegen ned fra Nordbyen i Molde som en bra plass å kjøre downhill her lokalt.

– Hvor mye trener du?

– Noen uker kjører jeg 20 timer, andre ganger nesten ikke. Hvis det er regn blir alt så vått og glatt. Da kjører jeg helst ikke.

– Trener du på andre måter enn det å stå på brettet?

– Jeg trener litt styrke. Du bør være i ok fysisk form og ha bra balanse for å holde på med dette.

I Volda Når de konkurrerer bruker de alltid helhjelm, skinnklær og hansker med beskyttelsesplater. Her suser han ned bakkene i Volda tidligere i sommer.  Foto: Privat