– Ikke inn i solnedgangen

– Oljenæringa er ikke på veg inn i solnedgangen. Aktiviteten vil være høy i mange, mange år framover. Jeg er optimistisk på Møre og Romsdals vegne, sier fylkesordfører Jon Aasen.

– Når jeg kikker inn i krystallkula, ser jeg optimisme, sier fylkesordfører Jon Aasen om olje- og gassnæringa. – Det som skjer nå, er en nødvendig omstrukturering, sier Aasen.  Foto: Patrick da Silva Sæther

Nyheter

I formiddag ønsket fylkesordfører Jon Aasen velkommen til konferansen Jazzgass i Molde. Rundt 130 deltakere fra olje- og gassbransjen, privat næringsliv for øvrig, fylket og Stortinget deltok.

Brukte altfor mye penger

– Jeg ser ganske optimistisk på situasjonen, sjøl om vi leser i media om nedskjæringer og nedgangstider for petroleumsnæringa. Det som har endret seg siden Jazzgass i fjor er ikke aktiviteten, men firmaenes bruk av ressurser. De siste åra, med høy oljepris, førte til at alle ville bygge ut samtidig. Det var omtrent som det er med journalister når en sak dukker opp: Alle løper i flokk. Det førte til et vanvittig kostnadspress med overskridelser. Nå ser vi at petroleumsbransjen må omstrukturere. Vi er inne på et mer edruelig nivå med kostnadsbruk nå, sier fylkesordfører Jon Aasen til Romsdals Budstikke.

Investerer 500 milliarder

På konferansen oppsummerte fylkesordføreren aktiviteten i Norskehavet og Barentshavet.

– Når jeg kikker inn i krystallkula, ser jeg optimisme, ingen omgripende pessimisme. I perioden fra 2015 til 2020 skal det investeres for 500 milliarder kroner i olje- og gassvirksomheten. Langt mer enn Aasta Hansteen-feltet som skal åpnes i 2018. Det ligger enorme muligheter foran oss til å få ta del i verdiskapingen, sier Jon Aasen.

Årets JazzGass-konferanse tok for seg tre hovedtemaer:

1. Den norske velstand hviler tungt på god forvaltning av ressurser.

2. Norskehavet – teknologi i verdensklasse.

3. Hvilken rolle vil norsk gass spille i Europa i framtida?

Kraftlinja til Nyhamna

– Europa er ute etter fornybar energi. Resten vil være kjernekraft, kull og gass. Vårt fortrinn er at gassen, eksempelvis fra Nyhavna-anlegget, er produsert med fornybar energi fra vannkraft. Nyhamna er vår port ut mot Europa. Russlands president, Putin, er den beste ambassadøren for norsk gass for tida. Europa vil ha «Erna-gass», sa fylkesordføreren.

Jon Aasen understreket hvor nødvendig det er at gassanlegget på Nyhamna har sikker tilgang på nok elektrisk kraft.

– Nyhamna må ha god tilgang på fornybar energi. Fylkeskommunen mener den beste løsningen er ei kraftframføring fra Ørskog til Aukra, så får vi se hva Statnett foreslår. Nyhamna-anlegget vil være svært viktig i minst 50 år framover, sier Jon Aasen.