Polkabjørn ror Norge på langs

Bjørn Tomren (34) har gått Norge på langs på ski og til fots, og han har padla fra Nordkapp til Lindesnes. Nå gjør han en fjerde variant: Med robåt!

Lang ferd Bjørn Tomren skal ro Norge på langs i løpet av sommeren. Sammen med «gjesteroer» Lars Christian Vik startet han fra Honningsvåg søndag 6. juni. Bildet er fra en hviledag på dag tre.  Foto: LARS CHRISTIAN VIK

– Det er så fantastisk mange grunner for å spandere på seg en robåt og så ro Norskekysten med den. Jeg gleder meg til turen, folka, naturen, sjøen, stillheten, været, båten, å legge utpå, å komme til land. I det hele tatt – dette blir en fantastisk tur, sa Bjørn Tomren før turen startet i Honningsvåg. 

Nyheter

Bjørn Tomren fra Tomrefjord, bedre kjent som musikeren, sangeren og jodleren «Polka-Bjørn», har tatt konsertpause et par måneder. Søndag 6. juni startet han roturen fra Honningsvåg. Målet er å være i Lindesnes i tide for å rekke neste konsert, 6. august.

Måtte ta pause

Sammen med Bjørn Tomren i den smekre Oselveren er «gjesteroer» og barndomskamerat fra Tomrefjord, Lars Christian Vik. I går formiddag tok de to roerne pause i ly av en liten holme for å snakke i telefonen med Romsdals Budstikke.

– Det har gått fint hittil, men vi må sjølsagt ta hensyn til vindstyrke, bølger og strømforhold når vi ror på den værharde Finnmarkskysten. Blåser det for mye, må vi ta hviledager og vente på bedre forhold, sier Bjørn Tomren.

Får litt hjelp

– Det er krevende å ro en godt lasta færing på denne størrelsen aleine. Jeg baserer meg derfor på at gode venner kommer nordover og blir med som «medroere», sier han.

– Lars Christian Vik skal ro sammen med meg fram til 18. – 19. juni. Da kommer Endre Ruset for å overta en periode, og flere kommer til nedover kysten. Bare under svært rolige værforhold kan jeg basere med på å ro aleine, sier Bjørn Tomren.

– Hvordan fungerer kroppen og håndflatene?

– Dette er uvant for meg. Jeg har rodd litt på fisketurer ute på Tomrefjorden og i fjellvatn i min barndom, men aldri prøvd å ro langt dag etter dag. Vi skal ro oss i form. Hende beskytter jeg med tova ullvotter, sier han.

Følg ferden

Romsdals Budstikke kommer tilbake med mer stoff om roferden til Bjørn Tomren og om roeren fra Askøy ved Bergen, Tor Magne Solvang, som nylig passerte romsdalskysten på sin ferd fra svenskegrensa i Østfold til russergrensa ved Grense Jakobselv.

Les mer om de to roferdene på nett: roferd.no og bjornpaalangs.no.