- Fikk endelig svar

Tron Kjønnø (58) har vært flått-sjuk i ett år.

Tron Kjønnø hadde tatt turen fra Kristiansund for å høre Kari Eikeland, Norges fremste flått-forsker. Den treningsivrige 58-åringen har vært sjuk det siste året. Det var først etter at han ba fastlegen ta blodprøve borrelia-smitten ble oppdaget.  Foto: Hugo Tingvoll

Nyheter

Onsdag Tron Kjønnø på Popvit i Molde med Norges fremste flått-ekspert sammen med 230 andre.

Kjønnø har vært sjuk det siste året uten å vite årsaka. Tidlig ble han undersøkt for borreliose uten at fastlegen fant symptomer på flåttbitt. Forrige fredag kom endelig svaret. Først etter at den treningsivrige 58-åringen ba om at det ble tatt blodprøve fikk han vite at flåtten er årsaka til at han er sjuk. Den tidligere daglige lederen av Algea i Kristiansund kan ikke trene som tidligere. Han sliter med å konsentrere seg og makter ikke å fungere i hverdagen som før.

Hypokonder

At det kan ta tid fra bittet skjer til sjukdommen lar seg spore i kroppen, var noe av det nevrolog Kari Eikeland fortalte Kjønnø og de mange andre på onsdagens Popvit på Plassen.  

- I begynnelsen ble det ikke gjort noe siden legen ikke fant utslett. Etter hvert fikk jeg vondt i et kne. Jeg klarte ikke å løpe som tidligere. Det ble tatt røntgen, men ingenting galt med menisken eller noe annet ble funnet. En fysioterapeut jeg trener sammen med i Norodd var den som fant ut at flåttbitt kanskje var årsaka til at kroppen ikke fungerte. Jeg kontaktet legen og ba om at det ble tatt blodprøve. Fem dager seinere kom svaret. Konklusjonen om flåttsjukdom overrasket også fastlegen, forteller Tron Kjønnø som sier han har følt seg som en hypokonder det siste året. Det å få diagnosen kom derfor som en lettelse.

Kunnskapsmangel

For Kjønnø har trening alltid vært viktig. Også det siste året har han prøvd å holde seg aktiv med løping og styrketrening.

- Nå går jeg på antibiotika. Jeg har lest at det sammen med trening skal være gunstig, sier han.

Popvit-arrangørene hadde denne gangen hentet lederen av det nasjonale Flåttsenteret til Molde. Hun forteller at det ikke er unikt at fastleger mangler kunnskap om hvordan flåtten og borrelia-smitten oppfører seg i kroppen.

Sjekk kroppen

- Flåtten i seg sjøl er ikke farlig. Men der det er flått der er det også borelia. Møre og Romsdal er et område av landet med mye flått. Gjennomsnittlig gir 1–2 av 100 flåttbitt sjukdom. Barn takler dette bedre og blir sjelden langvarig rammet slik tilfellet er for voksne. Følg med om du får en rød ring rundt bittstedet. Det finnes også andre varianter enn denne formen for utslett. Ved mistanke skal flåttbitt alltid behandles med antibiotika. Husk at dersom du plukker av flåtten før det har gått 24 timer er faren for smitte liten. Det å sjekke hverandre for flått kan egentlig være ganske koselig, sier flåtteksperten med glimt i øyet.

Stor interesse

Sjøl om Eikeland kan mye om flått er det fortsatt mange spørsmål ekspertene ikke kan svare på. Noen av dem kom fra publikum på Plassen.

- Ja, det er slik at noen av oss får mer flått enn andre. Hvorfor vet vi ikke. Kanskje har det noe med kroppslukt å gjøre. Et annet spørsmål gjaldt om mye hjort fører til at færre får borreliose. 

- Hjortedyrene blir ikke sjuke av flåttbitt. Vi vet ikke hvorfor. Vi vet heller ikke om en stor bestand av rådyr og hjort bidrar til å redusere faren for borreliose, slik enkelte velger å tro. Det finnes også dem som hevder at flåtten er mer smittsom nede ved sjøen. Fortsatt er det mange ubesvarte spørsmål, sier lederen for Flåttsenteret i Norge.