En million kjører Trollstigen i år?

Interessen for å oppleve Trollstigen er så stor at reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke tror fjorårsrekorden på 853.000 reisende blir slått. – En million besøkende er mulig, mener hun.

Byggeleder Per Brandli i Statens vegvesen forteller at vegen er trygg nok til å åpne.

Vær så god kjør: Byggeleder Per Brandli i Statens vegvesen åpnet 13. mai bommen for sommerens trafikk over Trollstigen. Turistvert Edmund Meyer var førstemann gjennom bommen.   Foto: Richard Nergaard

Stor tru på sommeren: – Når Trollstigen nå er åpnet, er sommersesongen for reiselivet i Rauma for alvor i gang, sier turistvert Edmund Meyer som driver flere ferieanlegg i Isterdalen og kafeen på Trollstigplatået, og reiselivssjefen i Rauma, Hilde Gråberg Bakke.   Foto: Richard Nergaard

Edmund Meyer, Mikael Paulonen og Odd Erling Flydal ved åpningen av Trollstigen.  Foto: Richard Nergaard

Nyheter

Byggeleder Per Brandli i Statens vegvesen åpnet bommen klokka 09.00 onsdag 13. mai for å slippe trafikken gjennom Trollstigen.

– Dette er starten på sommeren. Når Trollstigen nå er åpen for biltrafikk, virker det som en katalysator for hele reiselivet i Møre og Romsdal. Vi merker stor interesse fra både turister og lokalbefolkning for å kjøre Trollstigen, sier reiselivssjef i Rauma, Hilde Gråberg Bakke, til Romsdals Budstikke.

Hun var sammen med erfarne Trollstigen-kjennere i Statens vegvesen da bommen på fylkesveg 63 Trollstigen ble åpnet onsdag.

Trafikkmengden over Trollstigen kan nå nye høyder i år, håper reiselivsnæringa.

– I 2014 viste tellingene at 853.000 personer reiste over Trollstigen. Kanskje kan vi nå en million besøkende i år, sier reiselivssjefen.

Byggeleder Per Brandli, som sammen med David Grøvdal og et arbeidslag har sørget for å brøyte Trollstigen og forsikre seg om at vegen er trygg for trafikantene, mener Trollstigen har kapasitet til å kunne ta unna både en million besøkende og mer.

– Klarer man å spre trafikken utover dagen, er det ikke noe problem med å klare en million besøkende i Trollstigen. Problemet de siste åra har vært at nesten alle skal kjøre Trollstigen mellom klokka 11 og klokka 14. Tellingene har vist at på det travleste er det bare ni sekunder mellom hver bil. Da skal det ikke store forsinkelsene til før trafikken stopper opp, forteller Per Brandli.

Snøforholdene i Trollstigen har vært gunstige etter vinteren.

– Vi har nesten ikke is i fjellsidene i Trollstigen i år. Et snøfall la seg i ei fonn ved Bispelina, men snøen ser ut til å ha lagt seg stabilt. Vi overvåker naturligvis Trollstigen hele tida. Blir det nedbør i form av snø, kan vegen bli stengt i perioder. Sikkerheten settes øverst, sier byggeleder Per Brandli.

Brøytemannskapene freste seg gjennom snømassene 30. april.

– Jeg vil anslå at det jevnt over ligger 1,5 meter snø på toppen av Trollstigen. Men der er fonner der snødybden går opp i fem-seks meter, forteller Håvard Bjølverud i Mesta.