– Ring politiet om de kommer på døra

Dette skal du gjøre om det kommer omreisende «døvstumme» selgere til deg.

Ikke la deg lure Pågående personer som utgir seg for å være døvstumme er observert både på Østlandet og på Nordmøre de siste ukene. Personene som ble pågrepet på Østlandet bar med seg disse lappene.  Foto: Politiet

Nyheter

Før helga fikk politiet i Nordmøre og Romsdal en rekke henvendelser fra personer i Surnadal og Halsa som fikk besøk av påståtte døvstumme selgere eller tiggere.

Påstått døvstumme

Også flere steder på Østlandet har politiet fått rapporter om tilsvarende. I forrige uke kunne NRK fortelle at fem menn og én kvinne, som alle utga seg for å være døvstumme, var siktet for bedrageri.

De har ofte med seg en lapp som forteller at de ikke kan snakke, og at de trenger hjelp. Noen av dem har noen varer de vil forsøke å selge.

Aktive på Nordmøre

Avisa Driva forteller om en kvinne og en mann som har vært aktive på Nordmøre. Mannen er i 20-30-årsalderen, kvinnen er rundt 50 år. Hun skal være jaget bort fra flere garasjer og uthus og betegnes som aggressiv når hun blir vist bort. En noe yngre kvinne skal også være observert.

Foreløpig har politiet ikke fått rapporter om tilsvarende i romsdalsregionen, men leder i ordensavdelingen, Steinar Hjellnes, sier til Rbnett at det ikke vil overraske ham om de kommer hit.

– De beveger gjerne på seg, så det kan godt hende de dukker opp her også.

– Hva bør folk gjøre om de kommer på døra?

– Da er det bare å avvise dem, og ring gjerne også til politiet for å melde fra, sier Hjellnes.

Gjengangere

Driva skriver at flere har kjent igjen en av kvinnene som nå er på Nordmøre fra sist høst og vinter.

– Det hjelper å si ordet «police», da fjerner hun seg raskt, sier en av de som har hatt besøk.

Ifølge de som Driva har vært i kontakt med, er de pågående «døvstumme» som var på Nordmøre i forrige uke, trolig fra Øst-Europa. Det er blant annet observert en sølvgrå varebil, enten en «Sprinter» eller en «Iveco» med østeuropeiske skilter, skriver avisa.