240.000 i gebyr for overlast

Mobilkraner på vei til Aukra kjørte uten dispensasjon.
Nyheter

Mandag kveld kom kontrollører fra Statens vegvesen over to store mobilkraner som var på vei vestover i Molde sentrum. Disse ble stoppet på Kvam, og de ble klart at de ikke hadde dispensasjon for å kjøre på den vegen. Kjell Johansen var en av kontrollørene som etterhvert fikk en svært travel kveld.

- Det er slik at disse store kranene kan veie rundt 60 tonn, og da er det klart at det ikke er alle veier de kan kjøre på. Disse kranene var på vei til utbygginga på Nyhamna, og vegen fra Molde til Aukra er ikke godkjent for så tunge kjøretøy uten dispensasjon.

Begge fikk kjøreforbud til de har fått innvilget dispensasjon eller eventuelt demontert kranen for alternativ transport. De fikk også overvektsgebyr.

Stoppet kolonne

Etter at de to mobilkranene ble stoppet på Kvam, traff kontrollørene ei tredje mobilkran ved Seilet i Molde sentrum. Denne hadde heller ikke dispensasjon, og fikk også kjøreforbud og gebyr.

- Vi fikk vite at det var enda flere mobilkraner på vei, og fikk stoppet fem til da de kom av ferja fra Vestnes. Disse valgte å stoppe i Grandfjæra til de får dispensasjon. De hadde ikke rukket å starte på strekninga som krever dispensasjon, så de slapp gebyr. Men en fikk gebyr for å kjøre med prøveskilt.

Den siste mobilkrana i følget sto på Furneset, og valgte å bli stående der til papirene er i orden.

34 tonn overlast

Alle kjøretøy over 26 tonn må ha dispensasjon for å kjøre på veier som ikke er klarert. Øvre veg i Molde er ikke på denne lista.

- Det vil si at flere av de største kranene kjørte med 34 tonn i overvekt, og da blir det dyrt.

Totalt ble det skrevet ut 240.000 kroner i overvektsgebyr mandag kveld. De to på Kvam og den ved Seilet fikk rundt 80.000 kroner hver.

Én fører anmeldt

I tillegg til at mobilkranene ikke hadde dispensasjon til å kjøre strekninga, var det en sjåfør som kjørte på en annen person sjåførkort.

- Tungbilførere har egne digitale kjørekort som registrerer blant annet hviletid. Den ene av sjåførene kjørte på en annen persons sjåførkort, og ble anmeldt for det.

- Visste de at de trengte dispensasjon, eller ble de overrasket da de ble stanset?

- De skjønte med en gang hva det gjaldt, men siden det er mye anleggstrafikk ut til Aukra så tok de nok for gitt at det var en vei de ikke trengte dispensasjon for å kjøre på.