Mystisk yngeldød utenfor Molde

Fant kilometerlangt belte av død sildeyngel ved Sekken.

Byfisker Yngve Steen i Molde lurer på hva som har utløst fiskedøden.

- Hva kan ha drept denne og millioner av artsfrender i fjorden ved Sekken, spør byfisker Yngve Steen. Foto: Svein Bjørnerem 

Slik så den ut, mellom 2 og 3 centimeter lang, den døde yngelen som ble funnet drivende i sjøen i et kilometer langt belte. 

Nyheter

Fisker Yngve Steen i Molde fant for et par dager siden et kilometer langt belte av død yngel, trolig sild, ved Sekken. Nå lurer han på hva som har utløst fiskedøden.


Ekspert ikke i tvil: – Dette er laksesild

Tror massedøden kan ha en naturlig forklaring.

 

Det var for to dager siden at byfisker Steen kom over et belte med drivende yngel på nordsida av Sekken. Beltet var 1000 – 1200 meter langt og rundt 50 meter bredt. Han fikk fisket opp en av dem, en 2-3 centimeter lang yngel som trolig er sild.

– Det var denne sorten pluss en type til som fløt i overflaten.I all min tid som fisker har jeg aldri sett noe liknende. Aldri så mye død yngel av noe slag. Måsen var så mett at den orket ikke lette da jeg nærmet meg med båten.  Så det er klart du blir forferdet. Dette skal jo være mat til alt annet levende liv her inne i fjordene, sier Steen.

- Har du noen formening om hva som kan ha utløst dette?

- Jeg tenkte først at det måtte ha vært ei sprengning ett eller annet sted i nærheten, og at yngelen ble drept av trykkbølgen, men da burde det ha ligget andre typer fisk, småsei og liknende, i nærheten. Men det var kun denne yngelen. Så det kan være hva som helst, kanskje gift som har lekket ut ett eller annet sted. Jeg vet ikke, det er vanskelig å si.

- Hva slags yngel er det?

- Jeg vet ikke. Jeg trodde kanskje det var sildeyngel, men jeg er noe i tvil. Det var to, tre forskjellige slag. Jeg så det var forskjellig størrelse og form på hodet på dem, sier Steen.