Vil lære av Doosan

Kan en dumperfabrikk i Elnesvågen lære en sengeprodusent i Åndalsnes noe? Det tror Wonderland-sjef Sølve Kiviranta.

Ryddighet i sentrum Representanter fra LO, NHO, Norsk Industri og møbelprodusentene NCP, Wonderland, Westnofa, Slettvoll, Hilding Anders Norge og de tre Ekornes-fabrikkene fikk innføring i Doosans Lean-arbeid tirsdag ettermiddag.  Foto: Rigmor Sjaastad Hagen

Nyheter

Tirsdag besøkte representanter fra åtte møbelfabrikker Doosan Infracore Norway AS i Elnesvågen for å få et innblikk i hvordan dumperfabrikken jobber med Lean-prinsippene.

Proff-prosjektet

Møbelprodusentene er med er med i Proff-prosjektet (produksjon for framtida) i regi av Norsk Industri. Prosjektet startet opp i høst og mottar rundt 1,5 millioner kroner i støtte fra LO og NHO. Denne uka har gruppa prosjektsamling i Molde.

– Vi ønsket å besøke andre bransjer for å lære om måten de jobber for å forbedre produksjonen og arbeidsprosessen, sier Egil Sundet, bransjesjef for møbel og interiør i Norsk Industri.

Fra rot til ryddighet

Produksjonsingeniør Aleksander Blø holdt et foredrag om Lean for de 30 personene, før en gruppevis omvisning i fabrikken. Blø forteller til Romsdals Budstikke at målet med Lean er å eliminere dødtid.

– Lean-tankegangen gjør at vi produserer på enklest mulig måte. Da vi startet opp i 2012 fløt lager og produksjon i hverandre. Med ryddig lager og produksjon unngår vi leting, og sparer tid. Vi har også jobbet fram en god linjebalanse i produksjonen. Alle arbeidsstasjonene skal ha noe å gjøre så de slipper å vente, sier Blø.

– Lønnsomt

Merking, systematisering og rydding er blant virkemidlene for en mer oversiktlig produksjon. Doosan produserer på takttid, det vil si at produksjonen kjører i samme tempo sjøl ved færre bestillinger.

– Tidligere tilpasset vi tempoet etter ordrene, det er det slutt på, sier Blø.

– Hvilken resultat har Lean gitt på Doosan?

– Etter at vi innførte Lean i 2012 har vi doblet produksjonskapasiteten med halve bemanningen. Altså en fire ganger mer effektiv produksjon. Vi vet ikke hvordan det ville vært uten Lean, men det er ingen tvil om at det lønner seg, sier Blø.

Forventer oppgang

Svein Gustad, HR-manager på Doosan, forteller at bedriften legger ned mye tid i Lean-arbeidet.

– Har dere måttet si opp noen fordi produksjonen har blitt så effektiv?

– Nei, vi har ikke sagt opp noen fordi de har blitt overflødige som følge av Lean. Resultatet av at vi har innført Lean er økt produksjon. Tiden som blir til overs bruker vi til forbedringsarbeid. Vi forventer at produksjonen tar seg opp så vi får brukt hele kapasiteten, sier Gustad.

– Samme utfordringer

Sølve Kiviranta er sjef på Wonderland-fabrikken i Åndalsnes. Han fikk inspirasjon gjennom prosjektsamlinga og besøkene på lokale bedrifter.

– Dette er en ryddig fabrikk med overraskende rolig miljø. De har lagt fokus på visuell styring, det er positivt, sa han.

– Kan sengeprodusenten Wonderland lære noe av dumperfabrikken Doosan?

– Ja. Drift av virksomhet og verdikjede har mange av de samme utfordringene uansett hva de produserer, sier Kiviranta.