Demonstrerte mot barnevernet

– La Litauen ta over, var budskapet fra 30 demonstranter i Molde mandag morgen.
Nyheter

Anledningen var ei sak som skaper stort engasjement i det litauiske miljøet i Norge. Et 30-talls personer deltok i demonstrasjonen mot barnevernet.

Omsorgen for gutten som ble bortført fra Molde bowling for to uker siden skulle behandles i Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker i Møre og Romsdal.

– Vi er her for å støtte mora, og for å sette fokus på det manglende samarbeidet mellom norske og litauiske myndigheter, sier Neringa Ozolina til Romsdals Budstikke.

– Må utleveres

Ozolina, som er bosatt i Ålesund, ledet den varslete protesten som hadde fått politiets tillatelse.

– Da gutten ble funnet i Sverige, fortalte litauiske myndigheter mora at hun kunne reise til Sverige for å kreve ham tilbake, men da var han allerede ført tilbake til Norge. Vi mener gutten må få komme til Litauen, sier hun til Romsdals Budstikke.

Medieoppbud

Hun forteller at saka skaper stort engasjement både blant litauere i Norge og i Litauen.

Litauiske medier møtte mannsterke opp. Flere tv-kanaler og aviser er i landet for å følge barnevernsaker som litauere er involverte i. Lørdag fulgte de en større demonstrasjon i Oslo.

– Det har vært urimelig mange barnevernsaker med litauere de siste to åra. Barna blir fjernet fra heimen altfor fort. Det kan være at kulturen er annerledes, men informasjonen og samarbeidet med våre myndigheter er ikke bra nok. Kan man sende litauere heim for å sone fengselsstraff, burde man også kunne sende heim familier som ikke oppfyller kravet til norsk barneomsorg. Da må det behandles av litauisk barnevern, sier Ozolina.

Første gang

Ifølge politimester Arnstein Nilssen, som også var til stede, har det ikke vært liknende protester i distriktet tidligere.

Da demonstrantene begynte å samle seg var politiet på plass med flere patruljer.

– Vi beskytter dem slik at de kan utføre sin ytringsfrihet. Samtidig må vi sørge for at de holder avtalen om å holde seg på andre siden av gata og avslutte når de skal, sier innsatsleder Olav Gjøvik til Romsdals Budstikke.

Norske støttespillere

Blant lokale deltakere var Ellinor Nerbø, tidligere leder for Demokratene i fylket. Hun ble intervjuet på litauisk tv.

– Vi har et felles mål, for dette med barnevern er jo min hjertesak, sier Nerbø.

Andre norske deltakere vil holde en generell protest mot norsk barnevern i Trondheim i mai.