Kjønnsforsker trakk 250 til Storyville

Sprengfull Storyville da feminist og kjønnsforsker Sanna Sarromaa holdt foredrag om skjønnhetstyranniet torsdag kveld.
Nyheter

Kjønnsforsker Sanna Sarromaa var invitert til Molde for å snakke om perfeksjonstyranniet mange unge jenter i dag lever under.

Kroppspress

Initiativtakere var de engasjerte ungdommene Ingvild Maria Gribbestad (18) og Siri Vingsand Natvig (18) torsdag i samarbeid med Sissel Hagerup Heggdal i Norsk Sanitetsforening Molde. Gribbestad og Natvig har tidligere gått ut i media og kritisert kroppspresset i dagens samfunn.

Blant de rundt 250 frammøtte var jenter og kvinner i overtall.

Utseende som prosjekt

I Sarromaas timelange foredrag fikk publikum høre om hennes forskning på unge jenters forhold til kropp og utseende. Over et og et halvt år fulgte Sarromaa 20 jenter mellom 14 og 18 år gjennom deres hverdag. Hun forsket blant annet på hvor lang tid jenter bruker på utseendet.

- Tenåringsjenter bruker mellom 1 og 1,5  timer daglig på å pleie utseendet. Tidsbruken er stor. Det stæsjes før skolen, mellom timene, før shopping... De bruker mer tid på dette enn på lekser og lesing. For å forklare hvorfor bruker de ord som "prosjekt" og "nødvendighet". Vi lever i en tid med enorm eksponering. Vi er "på" hele tiden, og er stadig utsatt for andres likes og dislikes. Det er bekymringsfullt at de har så stort fokus på utsiden, sa Sarromaa.

Les mer i Romsdals Budstikke lørdag.