ÅRETS ROMSDALING

Asbjørn dro i land hedersprisen

Presis klokka 11 kom han roende. Et kvarter seinere fikk Asbjørn Skutholm vite at det er han som er Årets romsdaling. Da gliste fiskerbonden bredt.
Nyheter

Kjell Inge Røkke i 2006, Magne Hoseth i fjor, Asbjørn Skutholm i år. Kåringen av Årets romsdaling har stor spennvidde. I år går altså hedersprisen til en fiskerbonde som bor helt alene på sin barndoms øy, og som i alle år har holdt kulturlandskapet i hevd på gamlemåten. Asbjørn er et unikum som står på fra morgen til kveld.

Årets romsdaling ble landskjent over 700.000 seere så «Asbjørn på Skutholmen» på NRK 1 i slutten av januar. Det var fotograf Per Jarle Heggdalsvik som sto bak den spektakulære filmen om Norges siste gjenlevende fiskerbonde. Molde kino var fullsatt på premieren. Historien om den hardtarbeidende eneboeren Asbjørn gjorde inntrykk på veldig mange. 


KOMMENTAR

Livet 60 åretak fra land

Vi ønsker at det skal være stas å bli nominert til årets romsdaling.

 

Over 300 stemmer

Så mange av leserne våre har kåret Asbjørn til Årets romsdaling. Han fikk over 300 av de nær 2000 stemmene som ble avlagt. Kristine Malmedal (20), også hun fra Fræna, ble nummer to i kåringen. Hun sto fram med sin sterke mobbehistorie for et par måneder siden.

Tilbake til Asbjørn på Skutholmen. Vi avtalte at han skulle hente oss presis klokka 11 i går. Det er ikke mer enn 60 rotak fra Skutholmen og inn til land på Vikan, ifølge Asbjørn. Han var på plass på minuttet. Det regnet og blåste, men vær og vind biter ikke på en kar som Asbjørn. Han var kledd i oransje sydvest da han ønsket Romsdals Budstikkes utsendte velkommen om bord i den gamle trebåten. Han lurte nok litt på hvilket ærend vi hadde denne gangen.

Stor glede

Asbjørn leser lokalavisa fast og var godt kjent med at han var en av kandidatene, men han var ikke forberedt på at det er nettopp han som leserne har kåret til Årets romsdaling. Så gleden var stor i kjøkkenet på Skutholmen da overraskelsen ble avslørt. Ansvarlig redaktør Ole Bjørner Loe Welde pakket ut et flott og unikt kunstverk signert Arne Nøst. Bildet viser Asbjørn i robåten med Skutholmen i sikte. Ansiktet strålte av glede da bildet ble pakket ut.

– Dette er en riktig fin romjulspresang! Veldig gledelig og litt av en overraskelse. Bildet skal få henge på stua, sa Asbjørn etter å ha fått summet seg litt.

Kaffekos

Han serverte kaffe og brødskiver med syltetøy, akkurat som sist vi var der. Det var varmt og godt på kjøkkenet, som er det rommet i huset der Asbjørn oppholder seg mest. Men han er som kjent veldig mye rundt på øya for å arbeide. Nymotens hjelpemidler er det fint lite av. 72-åringen jobber og sliter på gamlemåten. Og det prikkfritt.

– Etter alderen er jeg pensjonist, men jeg skal fortsette å arbeide og bo på Skutholmen så lenge jeg kan, fastslo han.

Ole Bjørner Loe Welde kunne fortelle at Asbjørn er den 17. mottakeren av  hedersprisen som Årets romsdaling.

– Det spenner fra fotballspillere og politikere til artister og hverdagshelter. Og nå altså Asbjørn fra Skutholmen. Det var mange folk som pratet om programmet og om hvor imponerte de var over jobben du gjør og livet du lever ute på Skutholmen. Dette har leserne vist å sette pris på. Ditt liv her på øya har gjort et sterkt inntrykk på veldig mange. Ditt virke ble sterkt og fint formidlet gjennom filmen, sa Loe Welde.

Kom litt brått

Asbjørn takket og bukket. Bildet ble imidlertid med tilbake til Molde for innramming. Asbjørn kunne fortelle at mange har fortalt at de ville stemme på han. Han er jo rett som det er i Bud for å handle og gjøre andre ærend.

– Men jeg har ikke tenkt så mye på denne kåringen. Så dette kom brått på. Veldig kjekt. Det er hyggelig at mange har stemt på meg. Jeg vil takke for det.

Asbjørn forteller at 2014 har vært et normalt godt år. Han satte stor pris på den varme sommeren. Livet hans har ikke endret seg etter at han ble filmkjendis. Han jobber tidlig og seint, steller øya og dyra, og så fisker han både hummer, krabbe og matfisk.

– Det var ei kjekk tid rundt filmpremieren. Mange har fortalt meg at de likte filmen. Og jeg likte den godt sjøl, også. Per Jarle er veldig flink. Det var en flott opplevelse å være på kinopremieren i Molde. Jeg hadde ikke vært på kino på mange, mange år. Men livet mitt er akkurat som før, bortsett fra at flere vet hvem jeg er og hvor jeg holder til, sa 72-åringen.

Fin jul

Han har hatt ei fin og rolig jul. Julaften var han på besøk hos søsteren på Bergset, og dit skal han også i kveld for å feire nyttår. Så ror Asbjørn de 60 åretakene tilbake til holmen sin etter endt feiring.

Av annet nytt fra øya må vi trekke fram at kalvene nå er erstattet av ti villsauer. Asbjørn er godt vant til sauehold fra tidligere år. Han synes villsauer er ålreite dyr. Bekren er spesielt kjælen. Alle sauene fulgte etter oss ute på øya i går. Katten til Asbjørn har derimot vandret heden. Den var født tidlig på 90-tallet, så det er ikke så rart.

– Jeg synes det er trivelig med villsau. Dette er et prosjekt sammen med min nærmeste nabo på land. Jeg legger ut tørrhøy til sauene annenhver dag. Bekren ordner jo med at det blir lam, så naturen går sin gang. Det er trivelig med dyrehold, understreket Årets romsdaling.

Han syntes det var kjekt at Skutholmen var helt hvit et par dager etter julaften. Det er ikke så ofte, ifølge Asbjørn. Men snøen var borte igjen i går. Da var det regn og sterk vind på øya. Bølger var det også.

Dermed ble det ganske mange flere åretak enn 60 på returen for den sterke fiskerbonden.