– Et flott og underlig år

Åge Hareide fikk Romsdals Budstikkes hederspris – Sammenlikner Malmö-sesongen med MFK-opplevelsen i 1995.

Hedersprisvinner nummer 16 Åge Hareide inn i rekka av sterke vinnere av Romsdals Budstikkes hederspris. Lørdag ble han tildelt et unikt og nesten dagsferskt kunstverk laget av Arne Nøst. Så ferskt at rammearbeidet måtte vente til etter cupfinalehelga.  Foto: Erik Birkeland

Åge Hareide
  • Fylte 61 år 23. september.
  • Trener Malmö FF, som er Nordens mest suksessfulle lag i 2014. Kåret til årets trener i svensk fotball i 2014 og nominert til prisen som «årets leder» i svensk idrett (offentliggjøres i januar).
  • Tidligere elitespiller, englandsproff, landslagsspiller, elitetrener og landslagstrener i fotball. Var daglig leder i Aukra næringsforum før han sist vinter ble ansatt som trener for Malmö FF, svensk seriemester også i 2013.
  • Klubber i spillerkarrieren: Hødd (1970-75), Molde (1975-81), Manchester City (1981-82), Norwich (1982-84), Molde (1984-87). 50 A-landskamper og 5 scoringer for Norge.
  • Trenerkarriere: Molde (1985-91 og 1993-97), Helsingborg (1998-99), Brøndby (2000-2002), Rosenborg (2003), Norge A (2003-2008), Örgryte (2009), Viking (2010-2012), Helsingborg (2012), Malmö FF (2014-). Ledet MFK til cupmesterskap i 1994, Helsingborg til cupmesterskap i 1998 og seriemesterskap i Sverige i 1999, Brøndby til seriemesterskap i Danmark i 2002, og Rosenborg til norsk serie- og cupmesterskap i 2003. I år har han ledet Malmö FF til nytt suverent seriemesterskap i Sverige, og til gruppespillplass i Mesterligaen.
Nyheter

– Det har vært et flott, og litt underlig år. Som trener opplever jeg samme gleden som da jeg bygget opp et nytt MFK-lag i 1995.

Det sier Åge Hareide, som lørdag ble tildelt «Romsdals Budstikkes hederspris for fremragende idrettslig prestasjon», og overrakt et spesiallaget kunstverk fra Arne Nøst som det synlige beviset på det.

Med sin fantastiske karriere som spiller og trener de siste drøyt 40 åra, ble Åge Hareide nummer 16 i rekka av hedersprisprisvinnere.

Molde og Omegn IF var den første som mottok prisen, i sitt hundrede år og som NM-arrangør, i 1992. Lista over prisvinnere disse 22 åra forteller hvor sterkt romsdalsidretten har stått i denne perioden.

Åge Hareide ble kåret til tiårets idrettsutøver i Romsdal (1980-89) av Romsdals Budstikkes lesere, og ble blant annet kåret til «årets spiller» både av VG og Dagbladet før han forlot MFK for proffspill i Manchester City og Norwich tidlig på 80-tallet.

– Deler med mange.

– Det er veldig hyggelig for meg å bli satt pris på, men dette er først og fremst et symbol på det vi står for sammen, og derfor en pris jeg deler med mange rundt meg. Slik det var i Molde FK på midten av 90-tallet og slik det er i Malmö FF denne sesongen, sier 61-åringen.

Sammenlikningen er ikke tilfeldig valgt.

– Det har vært ei flott reise i Malmö så langt. Jeg har ikke opplevd gleden over og i trenerjobben så sterkt siden 95-sesongen i MFK. Det var første året jeg følte at jeg virkelig fikk satt sammen og bygge opp et lag med unge, uredde og ambisiøse spillertyper. Det var veldig kjekt å være MFK-trener for den gjengen.

Sjøl om MFK, «som vanlig» i den perioden, måtte nøye seg med andreplass i serien – bak Rosenborg. 95-utgaven av MFK var nyopprykket – etter opprykket og klubbens aller første cupgull høsten 1994.

Semifinalebragden

MFKs 95-årgang var altså en «höjdare» for Åge Hareide i hans lange trenerkarriere, men som enkeltopplevelser trekker han fram cuptriumfen året før.

– Det var stort å få være med på klubbens første NM-gull, i 1994, og på den vegen var seieren sammenlagt i de to semifinalekampene mot Rosenborg det aller største, mener Åge Hareide.

Han holder seieren over selveste England på Ullevaal i 1981 som høgdepunktet i sin spillerkarriere.

– Jeg hadde nettopp kommet til Manchester City, og ingenting kunne være større enn å slå England i landskamp akkurat da.

Feiret i Sverige

2014 har vært et jubelår fra begynnelse til slutt, så langt, for Åge Hareide og Malmö FF. Det gjenstår fortsatt et par betydelige mesterligakamper, mot Juventus (kommende onsdag) og Olympiakos (9. desember), før sesongen er over.

Men MFF sikret seg tidlig seriemesterskapet i høst, slik MFK gjorde her heime, og både spillere og trenere er blitt feiret og hedret grundig i flere uker allerede. Åge Hareide er kåret til årets trener i Allsvenskan, og er blant de nominerte til kåringen av «årets idrottsledare» – som vil bli kunngjort under den svenske idrettsgallaen i januar.

Inspirert

Utfordringa i Malmö FF ser ut til å ha hentet enda mer ut av treneren Åge Hareide.

– Det tror jeg er sant. Du gjør en bedre jobb når du får en slik støtte fra dine nærmeste medarbeidere, og miljøet rundt. Alle i klubben, og supporterne, har gitt meg tillit og «backing» fra første dag. Resultatene og responsen har styrket meg i troen på opplegget mitt og har gitt meg ekstra energi.

Det blir ikke mindre inspirerende når tidligere MFF-stjerner, som spilte europacupfinale i 1979 (tap 0–1 mot Nottingham Forest), kommer innom trenerkontoret på Swedbank Stadion og slår fast at 2014-utgaven er den beste i Malmö FFs historie.

– Jeg synes jo det er i drøyeste laget, klubben var altså i europacupfinale, men de legger veldig vekt på at det er første gang klubben både er blitt seriemester og har lyktes i Europa i samme sesong, forteller Åge.

– Det snur fort

Han vet inderlig godt at stemninga kan snu fort i fotballverdenen. Marginene kan være ørsmå mellom seier og tap, triumf og fiasko, hyllest og utskjelling.

– Det er omtrent som utforsporten, høgt oppe i det ene øyeblikket og i fangnettet i det neste. Men det er slik fotballivet ofte er, sjarmerende i gode tider og usjarmerende når det butter imot. Og når vi er ferdige med denne gode sesongen i Malmö FF, vil naturligvis kravet være at vi følger opp i 2015. Prestasjonene skal gjentas eller toppes, slår Åge Hareide fast, og legger ikke antydning til frykt i det svaret.

Det er bare slik det er. Og for ham har 2014 vært et av de absolutt mest «sjarmerende» åra.

NRK-jobb

Under fjorårets cupfinale mellom MFK og Rosenborg kjente Åge Hareide suget etter ei rolle på den store fotballscena igjen. Derfor takket han også ja til Malmö-jobben. Og ett år etter jubeldagen på Ullevaal kan vi vel slå fast at magefølelsen hans var både god og riktig.

Som styremedlem i Trenerforeningen i Norge skulle han delta på trenerseminaret på Ullevaal fredag og lørdag, men han rakk ikke å komme til Oslo før lørdag ettermiddag.

– Jeg skulle ha hatt et innlegg der, men det er mange poster på MFF-programmet i denne perioden, og det ble ikke mulig. Men Ben Rosen, engelskmannen som er ansvarlig for den fysiske treningsbiten i Malmö, dro i mitt sted, forteller Åge.

Torsdag trimmet MFF mesterligaformen med 4-0-seier i treningskamp mot HJK Helsingborg, fredag kveld var MFF-familien samlet til gullfest på Swednak Stadion.

I går satt han i NRKs studio under cupfinalen, slik han også gjorde i fjor.

Dette er Romsdals Budstikkes hederspris:

«Romsdals Budstikkes hederspris for fremragende idrettslig prestasjon» gis til enkeltutøvere, ledere, lag eller organisasjoner i Romsdals Budstikkes område og som over tid eller ved spesielle anledninger leverer fremragende prestasjoner.

Prisen skal henge høgt i det lokale idrettslivet, og ikke nødvendigvis bli utdelt hvert år. Tidligere ble vinnerne tildelt et originalt utformet diplom med romsdalslandskap som motiv, malt av Ragna Handrum. De tre foregående prisvinnerne (Stian Vatne, Johan Remen Evensen og Daniel Berg Hestad) og dagens prisvinner er tildelt et kunstverk signert Arne Nøst og med motiv inspirert av den aktuelle idrettsgreina.

Hedersprisen er tidligere tildelt Molde og Omegn IF (1992), Kjetil Rekdal (1994), Jim Svenøy (1996), Kurt Asle Arvesen (1997), Andrine Flemmen (1998), Birgitte Sættem (1999), Henriette Birkeland Kitel (2001), Håvard Bjerkeli (2003), Mette Solli (2004), Molde Fotballklubb (2005), Knut Anders Fostervold (2006), Børge Søvik (2008), Stian Vatne (2009), Johan Remen Evensen (2011), Daniel Berg Hestad (2012).