Vill krangel etter fjellklatring

Festet bolter i fjellvegg – skapte raseri i klatremiljøet. Og en tok saken i egne hender.
Nyheter

I årtier har bruken av faste borede ekspansjonsbolter under fjellklatring vært et stridstema i norsk og internasjonal klatresport. Nå har striden nådd rekordhøyder – i fjellet Klauva i Rauma.

Fjellklatrerne Iver Gjelstenli og Tore Lundberg valgte i høst å sette 34 faste bolter i deler av den i alt 250 meter høye, bratte delen av østpilaren på Klauva, nabofjellet til Kirketaket.  Det satte sinnene voldsomt i kok, og i et par måneder har det vært knallharde debatter på ulike nettforum.

Norsk Tindeklub sendte ut et medlemsbrev der de oppfordret Gjelstenli og Lundberg til å fjerne boltene.

I stedet kom fjellklatreren Sindre Sæther dem i forkjøpet. Han firte seg ned fra toppen og fjernet alle de 34 boltene.

Gikk for langt

- Styret i Romsdals Tindegruppe har både nå og tidligere vært av en oppfatning at vi er svært restriktive til nye bolter i fjellet, sier styreleder Martin Skrove.

- Men for egen regning må jeg si at det er å gå for langt når en fjerner bolter som er satt i fjellet.

Årsaken til reaksjonene mot bolter er at mange ønsker at det skal være sporløs ferdsel i norske fjell over tregrensa. Boltebruk i lavere terreng har ikke vært like omstridt.

Tidligere er det satt faste bolter i både i Klauva, Trollveggen, Julsundet og nordveggen av Romsdalshorn. Disse brukes fortsatt. Også i utlandet er det vanlig med bolter i kjente klatreruter. Og enkelte nettdebattanter har vært kritiske til at man er i mot bolter i eget land, samtidig som man klatrer på faste bolter i utlandet.  Og norsk klatremiljø har generelt vært svært kritisk til etablering av nye bolteruter.

- Vi ønsker ikke å være noe politi eller å bestemme hvem som skal få bruke bolter, sier Skrove. Styret i Romsdal Tindegruppe har lagt ut denne kommentaren på sin hjemmeside.

- Jeg synes ikke det er riktig at man skal bolte en hel rute og så etterpå håpe at det blir godtatt. Jeg ble provosert av måten det ble gjort på, sier Sindre Sæther til Romsdals Budstikke.

- Klatremiljøet har klare retningslinjer,  og dersom man stille hadde akseptert at boltene skulle stå så hadde all debatt vært overflødig. Jeg har fått noen reaksjoner på at jeg fjernet boltene – og de aller fleste har vært veldig positive, sier Sæther – som av mange regnes som den aller fremste fjellklatreren i Norge

Tenk på fremtiden

- Men vi oppfordrer til diskusjon i klatremiljøet før man setter i gang med bolter på nye ruter.

- Faste bolter brukes bare på helt glatte områder der man ellers ikke ville ha kommet til. Hvorfor er det uheldig å bolte slike områder?

- Det som var umulig å klatre for 50 år siden er mulig å klatre i dag. Ingen vet hva som er mulig om 50 år. Derfor ønsker Romsdal Tindegruppe at vi skal være forsiktige med bolting, sier Skrove.

Klauva har flere ruter som klatres med sikring som fjernes etter at klatringen er over.

- Vi har etter beste evne laget en rute i fjellet hvor vi har oppsøkt fine formasjoner. Jeg er veldig overrasket over at boltene nå er fjernet, sier Tore Lundberg.

- Bolting er et omstridt tema. Burde dere snakket med andre i miljøet før dere gjorde dette?

- Nei, jeg synes ikke vi skulle måtte trenge det. Å lage en ny klatrerute er, etter min mening, å skape et uttrykk i det offentlige rom. Å ytre seg i det offentlige rom  - å lage et åndsverk – må gjerne føre til diskusjon. Du må kunne like det, eller mislike det. Men ikke ødelegge det. Å fjerne boltene er en inngripen som vi ikke har tradisjon for i Norge, mener Lundberg.

Mer kritikk

- Kommer styret i RTG til å ta opp dette til medlemsdiskusjon, Skrove?

- Vi har ingen umiddelbare planer, men det kan komme til å bli en sak å diskutere under årsmøtet over nyttår.

Styret i Norsk Tindeklub har også uttalt seg svært kritisk om boltingen i Klauva:

Den som borer bolter i fjellet bidrar til at stadig flere vil begi seg ut på tur over evne og uten å først ha utviklet tilstrekkelig og livsviktig alpin erfaring. Slik erfaring er helt avgjørende for å håndtere situasjonen der planen om å følge rekken av borebolter må endres. Sikkerhetsrisikoen øker enda mer når det bores bolter utenom etablerte sportsklatrefelt der det ikke er noen klatreklubb som tar ansvar for å dokumentere, kontrollere, vedlikeholde og skifte ut gamle bolter, skriver Tindeklub-styret i dette innlegget.

Også Norges Klatreforbund har engasjert seg i saken med dette innlegget der de maner til mer samarbeide.

(Iver Gjelstenli er journalist i Romsdals Budstikke. red.anm )