Blir landets største bygg i massivt tre

Nye Romsdal vgs blir prestisjeprosjekt for ny byggteknikk.
Nyheter

De siste tiåra har betong, stål og glass dominert på byggeplassene. Når Romsdal videregående skole får 12.000 nye kvadratmeter, skal skolen bygges i massivt tre. Dette blir det største bygget som lages på denne måten i Norge.

Innovasjonsprosjekt

- Dette blir et innovasjonsprosjekt som skal vise at det er mulig å sette opp så store bygg i tre. Den forrige regjeringen hadde som mål å få i gang igjen skognæringen i landet, og da er det viktig å få bruke tre i offentlige bygg, sier Per Olaf Brækkan. Han er leder av bygg- og vedlikeholdsavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune og prosjektleder for det som skal skje på Romsdal videregående.

Fra Østerrike

Det er imidlertid ikke norsk tre som skal brukes på skolebygget i Molde.


- Gir en boost at de satser på yrkesfag

Rektoren gleder seg til at Nye Romsdal vgs står ferdig.


- Nei, det treet kommer fra Østerrike. Ingen norske produksjonsbedrifter er store nok til å kunne ta dette prosjektet. Men det er viktig å bruke dette skolebygget til å vise at det går an, og da kan norske bedrifter komme på banen, sier Brækkan.

- Hva innebærer egentlig "massivtre"?

- Det betyr mye bruk av limtre på bjelker og dragere. Det betyr også at veggene er tre tvers gjennom - i tillegg til isolasjon, sier Brækkan.

Samlet på Håholmen

Tirsdag og onsdag er 28 fagfolk samlet på Håholmen for å starte detaljprosjekteringen av det nye skolebygget.


Lang periode med byggearbeid

Ny skole skal stå klar i januar 2018.


Rektor Ivar Rød er også glad for at denne teknologien skal brukes på en studiespesialiserende skole med blant annet byggfag.

- Når dette står ferdig, vil det komme folk fra fjern og nær for å studere bygget, sier Rød.

Tenker nytt om ventilasjon

Han er også spent på det at man her skal gå tilbake til lavteknologi på ventilasjonsløsningene.

- Det har vist seg vanskelig å få gode ventilasjons- og inneklimaløsninger i nye bygg i stål og betong. Nå går vi litt tilbake til det gamle, sier rektoren.