Fikk Erna på laget

Elisa, Solveig, Svein Are, Jan Olav og Tony Roger fikk den beste støttespilleren de kunne ønsket seg; statsminister Erna Solberg.
Nyheter

Statsminister Erna Solberg hadde tenkt å være 40 minutt på besøk. Hun ble i over en time på Brukerstyrt senter i Molde. Der fikk hun servert kaffe og ananasbrus, og møte fem av brukerne som omtrent hver dag i uka kommer til senteret for både å ha et arbeidstilbud og en sosial møteplass.

Har tatt styringa sjøl

– Det brukerne har fått til i Molde, er å skape en viktig arena der folk kan prøve seg i arbeidslivet. Her har de sjøl tatt styringa. Det er flott å høre at de sender tekstmeldinger til hverandre og spør: «Kommer du på jobb i dag?». Noe av det viktigste som er, er å få bekreftelse på at noen bryr seg og trenger deg, sier statsminister Erna Solberg til Romsdals Budstikke etter formiddagens besøk på Brukerstyrt senter Møre og Romsdal.

Brukerstyrt senter ble etablert i 2012 etter at helseforetakets tilbud Front ble avviklet. Brukerstyrt senter holder til i førsteetasjen på Mølla i Grandfjæra i Molde. Der driver de trykkeri, og er en arena der personer som av ulike årsaker har havnet utenfor det ordinære arbeidsmarkedet. Senteret er ikke aldersbestemt, men er åpent for personer i alle aldre.

– Vi holder åpen dør for alle som vil komme hit. Hver fredag samles vi, og hit er alle velkommen innom, fikk statsministeren høre.

Statsministeren fikk høre at rundt 10 personer jevnlig bruker senteret, og bidrar til den vesentligste oppgaven, nemlig trykkerivirksomheten.

Økonomisk vanskelig

Elisa Jensen, som har ansvaret for økonomien, ga statsministeren en ærlig beskrivelse av hvor viktig Brukerstyrt senter er.

– For alle oss som bruker senteret, er det veldig viktig. Alternativet for mange ville vært å være heime. Da ville fysiske og psykiske plager blitt større, forklarte Elisa.

Erna Solberg lyttet oppmerksom da hun fikk høre hvilken økonomisk knivsegg senteret balanserer på. Senteret har ingen avtaler om faste tilskudd verken fra Nav, kommunen eller andre.

– I år har vi kun fått ett økonomisk bidrag fra næringslivet. Det var 10.000 kroner fra Sparebanken Møre, fortalte Tonny Roger Frøyen.

Lot seg begeistre

Erna Solberg lot seg begeistre over at det er brukerne sjøl som tar ansvar og styringa, og går sammen om å levere trykksaker kundene bestiller. Kunder som Brukerstyrt senter trenger flere av.

Statsministeren ble vist rundt i virksomheten. Og naturligvis ble det tatt selfies av brukerne og statsministeren.

– Vi undervurderer hvor viktig arbeid er, både for den fysiske og psykiske helsa vår. En arena som denne er viktig for å få bekreftelsen om at noen trenger deg, har bruk for deg, sa Erna Solberg før hun skrev seg inn i gjesteboka og takket for en nyttig time på Brukerstyrt senter.