«Overgangsalder» var lille Isak

Linn Straume Erlandsen (straks 48) trodde at det var overgangsalderen. Og stor overgang ble det. Hils på lille Isak!

Linn Straume Erlandsen (straks 48) trodde det bare var overgangsalderen. Så var det lille Isak, som ble født 1. september. Hun og Jan Vidar Venaas er henrykt over å bli foreldre igjen. Her sammen med storesøsken Tuva (19), Vegard (14) og Vårin (12). Foto: Eirik Heen 

Nyheter

Linn Straume Erlandsen fyller 48 år den 16. oktober. Hun har tre barn i alderen 12 til 24 år. Linn er sånn sett kommet opp i «bestemoralderen». I stedet sitter hun altså i sofaen i Årølia med lille Isak på fanget, født 1. september og helt perfekt med sine 3490 gram og 50 centimeter.

– Isak er et stort, lite mirakel! Det er ganske utrolig å bli mor igjen når man begynner å nærme seg 50. Det var overhodet ikke planlagt, men nå er Isak her og alle er overlykkelige, sier Linn til Romsdals Budstikke.

Stor bonus

Pappa Jan Vidar Venaas (42) stråler som ei sol, han også. Han tar ting som det kommer i livet, understreker han, og ser på lille Isak som en stor bonus. Det gjør også storesøsknene.

– Vi er veldig heldige og privilegerte. Det er kjempekjekt med lille Isak. Han er en nydelig gutt. Og vi som godt voksne foreldre må bare sørge for å holde oss ung og sprek i lang, lang tid framover, humrer Jan Vidar.

Han har Karoline (21) og Vegard (14) fra tidligere forhold, mens Linn har Simen (24) og Tuva (19). Sammen har de Vårin på 12. Isak er med andre ord en atpåklatt de luxe.

Typisk overgangsalder

Da de første «symptomene» meldte seg tidlig i februar, var Linn brennsikker på at det var overgangsalderen som banket på døra. Lite visste hun om hvor stor den overgangen skulle bli.

– Jeg hadde alle symptomene som kjennertegner overgangsalderen, bortsett fra svettetoktene. Syklusen var uteblitt, brystene var ømme og så videre. Min mor kunne bare bekrefte at jeg garantert hadde kommet i overgangsalderen, ler Linn.

– Det var jeg som spurte Linn om hun var sikker på at det ikke var graviditet. Jeg syntes jeg kjente igjen et mønster, humrer Jan Vidar Venaas.

Stort var sjokket da graviditetstesten viste positivt resultat. For Linn måtte jo sjekke den muligheten, også. Så dro hun til fastlegen sin, som var en viktig støttespiller i svangerskapet. For det er jo ingen tvil om at Linn er ganske mye eldre enn fødende flest.

Engstelig

– Min første tanke etter graviditetstesten var at dette ikke kommer til å gå bra. Enten blir det spontanabort eller så er ikke barnet frisk. Jeg var engstelig, men fikk veldig god oppfølging medisinsk.

– Siden jeg er snart 100 år fikk jeg tilbud om fosterdiagnostikk ved Nasjonalt senter for fostermedisin i Trondheim. Dette ble gjort i uke 13, med kombinert ultralyd og blodprøver. Resultatene derfra beroliget meg. Det var 99,9 prosent sjanse for at barnet kom til å være velskapt og frisk. Vi bestemte oss derfor for å droppe fostervannsprøve, sier Linn Straume Erlandsen.

Da hun ringte sin mor Eva på Åndalsnes for å fortelle den store nyheten, måtte hun bare gå seg en ekstraordinær tur med hunden.

– Mamma sa deretter at det aldri er kjedelig i vår familie, hvilket hun har helt rett i.

Tok feil

Storesøster Tuva på 19 ble litt satt ut, hun også. – Det var et sjokk. Et positivt sjokk. Det er jo litt voldsomt å bli storesøster som 19-åring. Og broren min er 24. Jeg tenkte at småbarnstida for mamma var over for lengst, men så feil kan man ta, ler Tuva.

– Jeg ble veldig, veldig glad. Skikkelig glad. Først så trodde jeg ikke på mamma da hun fortalte at jeg skulle få et lite søsken, sier lillesøster Vårin (12).

For å gjøre en lang historie kort, så ble Isak født på Molde sjukehus 1. september. Etter et veldig lett og fint svangerskap, kom lillegutt til verden med mamma sin venninne Elin Sørensen som jordmor. Nå er Isak snart tre uker gammel, og storesøsknene kappes om å holde han. Lillegutt har en enorm apetitt. Han slukte to flasker med «ekstramelk» bare på den timen Romsdals Budstikke fikk audiens. Lille Isak er et nydelig lite vidunder. Og navnet er ikke tilfeldig.

Bibelsk navn

– Sara i Bibelen var jo nærmere 100 da hun fikk Isak, som betyr latter – gledens sønn på hebraisk. Jeg nærmer meg et halvt hundre, og tenkte at navnet passer perfekt. Fint er det også, understreker den nybakte mor.

Hun har allerede vært på flere lange trilleturer og er i utmerket form. At hun ble mor igjen for knappe tre uker siden er vanskelig å fatte. Alderen tynger åpenbart ikke.

– Men jeg blir overhodet ikke fornærmet om noen stopper meg på gata og gratulerer meg som nybakt bestemor!