– Det gjør inntrykk å få en slik hilsen 76 år etter at vi ble reddet

Vi besøker Nils Mortensen (83) i ei omsorgsleilighet på Bergmo. På mirakuløst vis overlevde han og familien krigens siste måneder for 76 år siden. Nylig fikk Nils en rørende hilsen fra Dick Burbine (95), siste gjenlevende av mannskapet på SS «Henry Bacon», som berget Nils og 18 andre flyktninger fra Finnmark.

SKREV BOK OM KRIGSDRAMAET: Nils Mortensen med boka «Flyktninger i eget land», meget sterk og dramatisk lesning. Som nesten burde vært pensum i for eksempel ungdomsskolen.   Foto: Eirik Heen

Nyheter

Det er en utrolig historie han sitter på, Nils Mortensen. En forferdelig historie, også. Livet til han og søsknene og foreldrene hang i den tynneste av tråder da det amerikanske lasteskipet SS «Henry Bacon» ble torpedert og senket utenfor finnmarkskysten mot slutten av 2. verdenskrig. Det siste skipet som tyskerne senket før krigen var over.