Har du fått telefon fra «politiet»? Moldekvinne svindlet for tusener

Også her i fylket ringer svindlere som utgir seg for å være politi og spør om bankkortnummer, pinkoder og sikkerhetstall.

SPØR ALDIR OM SLIKT: – Hvis politiet ringer, kan vi snakke om og spørre om mye forskjellig, men vi spør aldri om bankkortnummer, koder eller sikkerhetstall, forsikrer operasjonsleder Borge Amdam i Møre og Romsdal politidistrikt.   Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Nyheter

Politiet meldte søndag formiddag om telefonsvindel i regionen: «Om du får telefon fra politiet / 02800 og de spør etter bankkort-nummer, kode og sikkerhetstall, så er dette svindel. Vi spør aldri om slike opplysninger. Ikke oppgi dette til ukjente,» skriver de på twitter.

Svindlet for 5.000

Operasjonsleder Borge Amdam forteller at de har fått enkelte henvendelser om dette i det siste.

– En av dem var fra ei kvinne i Molde kommune som ble svindlet for 5.000 kroner, sier han.

– Hun følte jo at hun ikke burde svart på spørsmålene, men det er lett å la seg lure. De er flinke til å prate for seg i den andre enden.

Denne måten å svindle på er ikke ny, og skjer landet rundt, men politiet advarer nå fordi det har vært litt aktivitet av denne typen her i fylket den siste tiden.

– Det er viktig å ha en sunn skepsis til alle som ringer, sier Amdam.

Han forteller at de som ringer og utgir seg for å være politi, blant annet vil snakke om økonomiske forhold som f eks lån og inkasso, som så leder inn på spørsmål av den nevnte typen.

– Man må gjerne prate med folk som ringer for å få greie på hva det gjelder. Men spør de om fortrolig informasjon, er det aldri politiet. Samtaler med politiet kan dreie seg om mye rart, og vi spør mye, vi også, men aldri om slike opplysninger, sier operasjonslederen.

Fikk telefon fra «økokrim»

Etter at Rbnett la ut denne saka, fikk vi telefon fra en moldekvinne som opplevde et slikt svindelforsøk en søndag formiddag for et par uker siden. Rbnett har hennes identitet, men hun ønsker ikke navnet sitt i avisa.

– Mannen sa han ringte fra økokrim angående et lån jeg hadde bedt om på 150.000 kroner, forteller kvinnen.

– Jeg svarte «var det så likt!». Han ba meg sjekke telefonnummeret så jeg skulle se at han faktisk var fra økokrim.

Også hennes ektemann snakket med det de forsto var en svindler. Etterpå ringte de politiet i Molde og ga dem telefonnummeret de ble oppringt fra. Det viste seg å være økokrims nummer. Å få til dette, inngår i svindelen.

Kvinnen fra moldepolitiet som ringte dem tilbake, opplyste at økokrim ikke tar slike telefoner, og i hvert fall ikke en søndag formiddag.

– Jeg lot meg ikke lure, men syns det er viktig å fortelle at de driver og ringer i vårt område også, sier hun.