Minnesmarkering:

Se direktesendingen fra domkirka her

I dag holdes det gudstjenester i alle landets domkirker, men arrangørene for markeringen i Molde domkirke ønsker å gjøre noe litt annet. Biskopen i Møre vil heller gjenspeile den funksjonen domkirkene hadde kvelden 22. juli i 2011. – Det var spesielt sterkt, sier hun.
Nyheter

Markeringen i domkirken er et samarbeid mellom Statsforvalteren i Møre og Romsdal, biskopen i Møre, Støttegruppa for 22. juli Nordvest, AUF, Fylkesordfører og Moldejazz. Det er planlagt gudstjeneste i alle landets domkirker, men Molde skal ha en litt annen type markering.

Et samlingssted for alle

– Jeg tok initiativ til å ha en annen markering enn gudstjeneste, i samarbeid med flere aktører, som skal være et samlingssted som er åpent for alle. Det som var spesielt sterkt i 2011, var hvordan alle samlet seg i Oslo Domkirke og området utenfor, sier biskopen i Møre, Ingeborg Midttømme.

FOR ALLE: Samlingen i Molde, ti år etter terrorangrepet, blir ikke en gudstjeneste, men en markering alle kan delta i, forteller biskop i Møre, Ingeborg Midttømme.  Foto: Andreas Witzøe

Også i Molde, under jazzfestivalen i 2011, ble domkirken samlingsstedet til mange.

– På kvelden var domkirken det eneste trygge stedet for så mange å samles, når man fortsatt ikke visste hvem som hadde stått bak det som skjedde, sier hun.

Markeringen vil åpne med fem minutter stillhet og ringing i kirkeklokkene. Alle kirker i hele landet vil ringe i klokkene fra 12.00 til 12.05.

– Klokkeringing er et sterkt symbol på fellesskap, for man blir invitert til å samles, sier biskopen.

Vil bli strømmet

Det er åpnet for påmelding for de som vil delta fysisk, og det er satt en grense på maks 200 personer. Gratisbillettene ligger på hjemmesiden til statsforvalteren. Arrangementet vil også bli strømmet.

– Vi har gått til innkjøp av 200 roser til gjestene som deltar på arrangementet. Det er tenkt at disse skal kunne legges på utsiden av domkirken i formen til et hjerte, sier Elin Røshol, kommunikasjonsrådgiver for statsforvalteren.

– Navnene til de drepte fra fylket vil nevnes, og etter programmets slutt i domkirkerommet vil kapellet holde åpent ut dagen slik at folk har et sted å samles, sier Midttømme.


Molde Domkirke torsdag 22. juli kl. 12-13
  • Klokkeringing
  • Solosang: Du gråter så store tåra, ved Ingvild Lilletvedt
  • Samtale med overlevende: Kristina Mari Roald og Jakob Vorren. Biskopen forteller at samtalen vil trekke perspektivet lengre fremover
  • Fellessang: Til ungdommen
  • Forbønn med lystenning
  • Fellessang: Å leva det er å elska
  • Ord: ved statsforvalter Rigmor Brøste
  • Fellessang: Noen må våke i verdens natt
  • Musikk og ettertanke: ved Magnus Moksnes Myhre og Ingvild Lilletvedt

Senere på dagen vil domkirken være scene for konsert med Daniel Herskedal og Emilie Nicolas i forbindelse med jazzen. Festivalsjef for Moldejazz, Mariann Bjørnelv, sier at det ikke er lagt noen føringer på artistene som skal spille konsert på dagen.

Røshol informerer om at arrangørene for markeringen tar forbehold om endringer i programmet, og at den mest oppdaterte versjonen vil ligge på hjemmesidene deres.

– Viktig at vi står i lag

Leder i AUF Møre og Romsdal, Kristina Mari Roald, som deltar i panelsamtalen forteller også at AUF'ere skal forsøke å samles på dagen.

– Vi vil prøve å samle alle til å være i lag på den litt større markeringen, for det er viktig at vi står i lag og at ingen AUF'er står alene på dagen. Det er også lagt opp til at hver enkelt kommune kan ha muligheten til å arrangere egne markeringer, sier hun.

Hjemkommunene til de tre drepte, Ålesund, Ørsta og Sula, samt Kristiansund kommune, har satt opp egne minnesmerker etter 22. juli-terroren.

– Vi vil særskilt oppfordre disse fire kommunene til å gi minnesmerka, de etterlatte og overlevende en ekstra oppmerksomhet gjennom en offisiell markering, sier statsforvalter Rigmor Brøste.

«Generasjon Utøya» på Molde kino

Molde kino viser «Generasjon Utøya» den 22. juli klokka 19.30. Dokumentarfilmen viser hverdagen til noen av de overlevende ved å portrettere fire AUF'ere. To av hovedpersonene kommer fra Møre og Romsdal. Regi: Aslaug Holm og Sigve Endresen.