Leif Runar (59) i Kristiansund fjernoppfølges av Molde sjukehus

Led av alvorlig søvnstans: – Livet mitt er totalt forandra

På det verste stoppa Leif Runar Hansen å puste 90 ganger i timen om natta, i noen tilfeller i to minutt. – Jeg var alltid sløv og trøtt om dagen, men trodde det skulle være sånn, sier han. Så fikk han behandling, med fjernoppfølging fra Molde.

SOVER UTEN PUSTESTANS: Slik sover Leif Runar Hansen, med et apparat på nattbordet som regulerer lufttrykk og -mengde inn i pustemaska og holder passasjen til lungene åpen. Lufta høres nesten ikke når han lukker munnen, mens åpen munn gir tydelig sus. – Det forstyrrer oss ikke, sier han og kona Mai. Pustestansene er så godt som borte når han bruker maske.   Foto: BJØRN BRUNVOLL

Før var jeg sløv, nå er jeg kvikk. Jeg sover mindre, men er mer opplagt.

Leif Runar Hansen
Nyheter

To blide 59-åringer tar imot oss med kaker og kaffe i den solgule delen av et flerfarga rekkehus i Kristiansund. Her bor Leif Runar og Mai Hansen. I mange år har de levd med Leif Runars alvorlige søvnapné, nattlig pustestans som skjer så ofte og lenge at det rammer helse og livskvalitet. Hver 6. voksne i Norge har søvnapné, svært mange uten å vite det.