Kystverket frykter lasteskip skal drive på land i natt – starter statlig aksjon

Kystverket iverksetter statlig aksjon ettersom det er fare for at lasteskipet Eemslift Hendrika kan drive på land i løpet av natten.
Nyheter

Kystverket opplyser onsdag kveld at det er igangsatt mobilisering av oljevernressurser i området. Eemslift Hendrika har rundt 350 tonn tungolje og 50 tonn diesel om bord.

Den nederlandske lasteskipet drev onsdag kveld direkte mot Stadlandet med en hastighet på 1,5 knop. Avstanden var 20.40 onsdag kveld om lag 10 nautiske mil til land.

– Det betyr at fartøyet vil kunne drive på land i løpet av ca. 8 timer, skriver Kystverket.

Beredskapsdirektør Hans-Petter Mortensholm sier det gjøres forberedelser på verst mulig utfall av situasjonen.

– Forholdene har endret seg i løpet av ettermiddagen og kvelden, og vi er bekymret for at fartøyet ikke følger den drivbanen den opprinnelige planen var basert på. Vi setter derfor statlig aksjon nå, slik at vi får mulighet til å sette slep på havaristen. Samtidig forbereder vi oss på et verstefallscenario der vi får en grunnstøting, sier Mortensholm.

Hovedredningssentralen melder at bergingsmannskaper onsdag kveld fires ned i det nederlandske lasteskipet som driver utenfor norskekysten.

– Våre drivbanevurderinger viser at fartøyet kan få landkjenning i løpet av kvelden og natten, så vi har satt statlig aksjon. Det innebærer blant annet at vi setter folka fra Smit Salvage, som er rederiet sine spesialister, om bord i fartøyet, sier kystdirektør Einar Vik Arset til TV 2.

Målet med å sette bergingsmannskapene om bord i det drivende skipet er å få festet slep fra slepebåtene som ligger rundt skipet slik at det kan trekkes trygt mot land.

Det nederlandske bergingsselskapet Smit Salvage deltok også nylig under aksjonen der gigantskipet Ever Given satt fast i Suezkanalen.

Arset sier at arbeidsforholdene rundt skipet har vært krevende

– Nå er det noe gunstigere værforhold og vi håper at dette nå vil være mulig å gjennomført så vi får kontroll på situasjonen, sier han.