Lasteskipet i Norskehavet forlatt – opp til rederiet og Kystverket å vurdere berging

Lasteskipet som sendte ut nødsignal i Norskehavet mandag driver tomt og forlatt ut i sjøen. Det er fare for at skipet kantrer, og drivstoff kan lekke ut.

Norskehavet 20210405. Det nederlandske lasteskip Eemslift Hendrik som har fått slagside i Norskehavet og har sendt ut en nødsignal etter at lasten har forskjøvet seg. Et redningshelikopter har hentet ut flere av mannskapet. Skipet ligger rundt 60 nautiske mil vest av Ålesund og skipet har fått en slagside på cirka 30 grader. Foto: Redningshelikopter Florø/ Hovedredningssentralen Sør-Norge / NTB  Foto: Redningshelikopter Florø/ Hovedredningssentralen Sør-Norge

Nyheter

– Fartøy er forlatt. Mannskapet er evakuert av redningshelikopter. En person er skadd og tas med til sykehus. Kystverket og rederi jobber med videre plan for håndtering av fartøyet, opplyser Hovedredningssentralen Sør-Norge på Twitter.

Vaktoperatør Kjetil Hagen forklarer til NTB at skipet nå driver tomt og forlatt ut i havet, men at det er fare for at det vil kantre, noe som kan føre til en drivstofflekkasje.

– Per nå er redningsdelen av aksjonen avsluttet. Nå er det rederiet som har ansvaret for å se om de kan berge skip og last. Kystverket vil også følge opp om det er fare for lekkasjer, sier Hagen.

– Når kapteinen valgte å forlate skipet, var det fordi de var redde for at fartøyet kunne kantre. Så det er en overhengende fare for at det vil skje, sier Hagen.

Går på autopilot

Skipet ligger rundt 60 nautiske mil vest av Ålesund og har fått en slagside på cirka 30 grader.

Det driver nå videre på autopilot, og en av tingene Kystverket og rederiet må finne ut av er om det er fare for at det vil støte sammen med en oljeplattform eller lignende.

– Det er det som undersøkes nå. Hvor mye drivstoff det er om bord, har vi ikke opplysninger om. Det går på autopilot, men hvis det skulle dreie i vinden vil det få en annen kurs, sier Hagen.

Det er nå kun en fiskebåt i området som holder oversikt over skipet.

Tolv om bord

Lasteskipet hadde totalt tolv personer om bord. Åtte av personene ble først hentet ut og fraktet til Ålesund lufthavn Vigra. Fire personer ble igjen om bord i fartøyet for å stabilisere skipet, men disse er nå hentet ut.

Ettersom skipet var utenfor radiodekning har ikke redningstjenesten hatt løpende kontakt med skipet.

Skipet har blant annet med seg et nytt 24 meter langt serviceskip på vei til AQS AS i Kolvereid i Trøndelag, skriver VG. Skipet har en verdi på 66 millioner kroner.

Lasten skal være intakt

Teknisk sjef Kristian Hjertvik i selskapet har vært i kontakt med selskapet de kjøpt båten gjennom, Moen Marin.

– Det som har skjedd er at thrustere, som har blitt fraktet under dekk, har løsnet og forskjøvet seg slik at skipet har fått slagside og tatt inn vann, sier han til VG.

Han sier videre at den informasjonen han sitter på er at dekklasten er uskadd og intakt.

Til Sunnmørsposten sa HRS Sør-Norge dette klokka 18:30:

– Situasjonen er ennå uavklart. Vi har redningsressurser som er klar til å evakuere de fire som er igjen om bord, ved behov, sier redningsleder Oddgeir Andersen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Sunnmørsposten.