Dramaet rundt Mardøla-aksjonen for 50 år siden var Europas første ikke-voldsaksjon

– Det tredje vanntjuveriet utløste bygdeopprør

6. august 1970 kunne endt med et smell i fjellområdene ved Sandgrovbotn. Bygdefolket i Eikesdal og Eresfjord følte seg lurt da det tredje vannkraftprosjektet tok vannet fra Mardalsfossen. Bygdefolk og tilreisende naturvernere tok felles kamp, med Stortinget og vannkrafttilhengere fra Rauma som motpoler. Nå skal Mardølaaksjonen dramatiseres.

MARDØLA-AKSJONEN: Motivet er fra Sandgrovbotn i 1970, og viser deler av teltleiren med bulldozer i framgrunnen.  Foto: Ole Daniel Enersen

Nyheter

ÅNDALSNES/MOLDE: Mardalsfossen var blant Norges høyeste fossefall, med en fallhøyde på 655 meter. Vannet som i uminnelige tider hadde rent i fossen, utløste i 1970 en aksjon ingen til da hadde sett maken til.