50 år siden Mardøla-aksjonen – se konserten med ISÁK klokka 18

I år er det 50 år siden lokalbefolkningen i Eikesdal og Eresfjord protesterte mot utbyggingen som hadde resultert i en tørrlagt Mardalsfoss – og det skal markeres.

Se konserten med Ella Marie Hætta Isaksen og bandet Isak her!

Nyheter

Markeringen skal skje gjennom både seminar, kunstutstilling, boklansering og konsert med bandet ISÁK og Ella Marie Hætta Isaksen. På grunn av pandemien har det kun blitt lagt ut 200 konsertbilletter. Konserten streames også live lørdag klokka 18.

Godt oppmøte: Mange har tatt turen for å få med seg ISÁk under Mardalskonserten. På grunn av restriksjoner kan kun 200 få med seg konserten.  Foto: Kirsti Edøy

På plass i Eikesdal

Gikk i fengsel for det de trodde på

Lars Dahle fra Mittet og Trygve Siira fra Averøy nektet å betale bota og ble fengslet i henholdsvis 14 og 10 dager tre år etter demonstrasjonene i Sandgrovbotn.


ISAK til Mardøla: Ella Marie Hætta Isaksen og resten av gruppa ISAK er allerede booket. Her fra Raumarock 2019.  Foto: JOAR RØDHAMMER / RAUMAROCK

Markerer Mardøla-aksjonen

Initiativtakerne var alle unge under aksjonen i 1970. Aksjonen var i følge dem selv den første av sitt slag i verden; hvor urbane naturvernere, bønder og bygdefolk gikk sammen i en ikke-voldelig aksjon med sivil ulydighet som virkemiddel – i en kamp for natur og naturressurser. Flere av de som deltok kommer på markeringen.

Fra Mardøla-aksjonen i 1970.  Foto: Ole Daniel Enersen


Artistvalget ikke tilfeldig

På vegne av initiativtakerne bak markeringen skriver Turid Øverås i en pressemelding at valget av band ikke er tilfeldig. Artisten i bandet, Ella Marie Hætta Isaksen, er selv interessert i natur- og miljøvern, og har blant annet en egen joik tilegnet Alta-aksjonen og sammenhengen mellom urfolk og miljøverninteresser.

– Tematikken med protester mot naturinngrep er aktuell for samfunnsdebatten også i dag, skriver Øverås.